”Aici, București, Radio România” – 89 de ani de la deschiderea oficială a postului Radio România

962
Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (numele de până în 15 august 1936 al Radioului românesc) – clădirea veche Radio din str. G-ral Berthelot nr. 60. Desen de Bogdan Calciu
Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (numele de până în 15 august 1936 al Radioului românesc) – clădirea veche Radio din str. G-ral Berthelot nr. 60. Desen de Bogdan Calciu

Astăzi, miercuri, 1 noiembrie 2017 se împlinesc 89 de ani de la deschiderea oficială a postului Radio România. Cronologic, datele din primul an de funcționare a postului sunt următoarele:

dragomir-hurmuzescu
Dragomir Hurmuzescu

Joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, se difuzează oficial prima emisiune a postului Radio România, auzindu-se pentru prima dată apelul: ”Aici, București, Radio România”. Emisiunea începe cu discursul profesorului Dragomir Hurmuzescu, președintele Consiliului de Administrație al Societății de Difuziune Radiotelefonică din România, denumirea de până în 1936 a radioului românesc. Profesorul Hurmuzescu insistă asupra rolului extraordinar al radiofoniei în dezvoltarea unei țări și a unui popor: ”Radiofonia este de o mare importanță socială, cu mult mai mare decât teatrul, pentru răspândirea culturii și pentru unificarea sufletelor, căci se poate adresa la o lume întreagă, pătrunzând în coliba cea mai răzleață a săteanului. În curând va deveni criteriu de judecată a gradului de dezvoltare a unui popor.”

horia-furtuna1După discursul inaugural, până la ora 19.00, se difuzează versuri de Horia Furtună, muzică de dans și muzică românească cu Cvintetul Radio, informații de presă, o conferință ținută de Horia Furtună. Emisia se reia la ora 21.00, până la miezul nopții difuzându-se muzică interpretată de solista Băicoianu, buletin meteorologic, știri sportive, muzică de Johann Strauss, interpretată de Cvintetul Radio. Șeful serviciului muzical era Mihail Jora. Programele erau alcătuite de un consiliu alcătuit din Dragomir Hurmuzescu, I. Al. Brătescu-Voinești, Dimitrie T. Alleseanu, Mihail Jora. Primul crainic al Radioului: Margareta Marinescu, care era și secretară a programelor.

În zilele următoare programele, asemănătoare, sunt transmise între orele 17.00–19.00 și 20.30–24.00. Schema de programe a primei săptămâni era: ora 17.00: muzică de dans; 17.45: știri de presă și bursă; 18.00: muzică de ansamblu; 18.05: lecturi literare sau conferințe; 18.35: muzică în interpretarea orchestrei studioului radiofonic, dirijată de Mihail Jora; apoi, de la ora 20.30, soliști vocali, instrumentali, coruri; 22.30: buletin meteo și știri; 23.00: muzică cu orchestra Radio.

În 2 şi 3 noiembrie 1928 programele au anunţat recitări, fără să ştim cine a interpretat. În schimb, duminică, 4 noiembrie, între orele 18–19, se difuzează muzică uşoară, între melodii recitând Victoria Mierlescu, actriţă la Teatrul Naţional din Bucureşti. Tot ea spune povestirea lui Horia Furtună, Sufletul copiilor”, în 10 noiembrie, iar în 11 noiembrie recită Făt-Frumos” de acelaşi poet şi Calendarul lui Aghiuţă” de George Coşbuc. În aceste ultime două emisiuni găsim în embrion ”Ora copiilor” şi ”Ora satului”.

Vineri, 9 noiembrie: Apare primul număr al revistei săptămânale ”Radiofonia”, organ de publicitate al Societății de Difuziune Radiotelefonică din România.

revista-radiofonia-primul-numar-9-noiembrie-1928
Revista săptămânală „Radiofonia”, anul I, nr. 1, vineri, 9 noiembrie 1928

30 noiembrie: Se transmite din studio primul concert simfonic al orchestrei dirijate de Mihail Jora. În program, Uvertura operei ”Flautul fermecat” de MozartSimfonia în La major de Haydn și Simfonia nr. 40 în sol minor de Mozart. În perioada 1929–1933, majoritatea concertelor orchestrei simfonice vor fi dirijate de Mihail Jora. În prima stagiune, 1928–1929, concertele aveau loc o dată pe lună, apoi devin săptămânale. Din 1930 apar la pupitrul orchestrei înființate de Jora, Carlo Brunetti, Theodor Rogalski, Constantin C. Nottara.

8 decembrie: Prima conferință care se adresează femeilor.

10 decembrie: Se transmit sfaturi medicale. Este programată exclusiv o zi românească la Radio România.

18 decembrie: Prima transmisie umoristică.

Pușa Roth, Costin Tuchilă

Fragment din documentarul Radio România 85 (1928–2013), Liber să spun, 1 noiembrie 2013

Pentru a citi acest documentar, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.