”Faceţi din piepturile voastre scutul de apărare a ţării” de Daniela Șontică

789
Daniela Șontică Generalul Eremia Grigorescu
Generalul Eremia Grigorescu

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roCând ne gândim la Primul Război Mondial ne amintim și celebra deviză ”Pe aici nu se trece!” Ea fost rostită de generalul erou Eremia Grigorescu.

În timpul Primul Război Mondial, când Bucureştiul căzuse, iar nemţii erau pe linia Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz și nimeni nu credea în victoria alor noștri, generalul Eremia Grigorescu, preluând comanda Armatei I, a adus izbânda. Dacă la Oituz el însuflețise soldații cu deviza: ”Pe aici nu se trece!”, la Mărășești a spus: ”Nici pe aici nu se trece!”.

Istoricii spun că, dacă inamicul izbutea să pătrundă şi să ajungă la calea ferată de la Mărăşeşti, se împiedica retragerea armatei române din Muntenia, astfel încât toată ţara ar fi devenit o pradă foarte uşoară. Comandatul Regimentului 65, aflat pe câmpul de luptă, era disperat și trimitea conducerii armatei române următoarea cerere: ”Tunurile ne bat chiar în vale unde suntem. Am rămas cu 20 de oameni, restul morţi şi răniţi. Pădurea s-a aprins din două părţi. Ne înăbuşe fumul. Este infern. Nu mai avem putere nervoasă de a rezista. Rog ordonaţi retragerea”.

În aceste momente grele, generalul Eremia Grigorescu le-a vorbit soldaților cu însuflețire: ”Faceţi din piepturile voastre scutul de apărare a ţării, scut de care inamicul să se prăbuşească, să se sfărâme. Gândiţi-vă la gloria străbună, când strămoşii apărau ţara cu măciuca, dar n-au îngăduit să o calce duşmanul şi v-au lăsat-o vouă moştenire. Ei erau puţini la număr, dar mari şi năprasnici în luptă. Voi apăraţi ţara cu arma şi tunul. Arătaţi-vă demni de ei!”

Se știe despre generalul erou că stătea tot timpul printre soldaţi în tranşee şi le insufla dragostea de ţară.

Cancelariile europene au primit cu un mare entuziasm victoria soldaţilor noştri de la Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz, sub comanda generalului Grigorescu. Au murit atunci peste  21.000 de soldaţi.

A fost distins cu numeroase ordine şi medalii,  printre care ”Legiunea de onoare” din partea Franţei şi ”Sabia de onoare”, conferită de împăratul Japoniei.

Generalul Eremia Grigorescu nu a murit în luptele Primului Război Mondial. A trăit să vadă visul reîntregirii țării în 1918. La numai 56 de ani, în 1919, a murit din cauza unei gripe infecțioase. Rămăşiţele eroului de la Mărăşeşti au fost depuse în incinta Mausoleului de la Mărăşeşti, alături de ale ostaşilor săi, eroi în Primul Război Mondial.

Eremia Grigorescu s-a născut la Târgu Bujor, la 28 noiembrie 1863. A urmat şcoala primară şi gimnaziul la Galaţi, iar liceul la Iaşi. A fost înscris pentru de un la Facultatea de Medicină şi Ştiinţe din Iaşi, după care a plecat la Bucureşti, dedicându-se carierei militare. Militar şi om politic, în afară de funcția de comandant al armatei romane în bătălia de la Mărăşeşti, din Primul Război Mondial, el a fost și ministru de război în perioada octombrie – noiembrie 1918.

Un alt general, Nicolae Ionescu, l-a cunoscut și a scris o carte despre el, intitulând-o simplu: ”Generalul Eremia Grigorescu” *). Citind-o, putem afla cu adevărat cine a fost. Iată un fragment din volumul amintit:

”Puternica personalitate a generalului Eremia Grigorescu, în jurul căruia am trăit ani de-a rândul, a exercitat asupra mea o influenţă de multe ori copleşitoare. Chiar şi azi, după scurgerea atâtor ani, aşternând pe hârtie impresiile şi amintirile, mă simt cuprins de un sentiment de nelinişte: voi putea reda oare, în lumina înţelegerii generaţiei de azi, figura acestui mare ostaş, a acestui mare patriot?”

________

*) București, Editura Militară, 1967

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.