Gustav Mahler și Compozitorii de la Terezín

765
Mahler si compozitorii de la Terezin

rubrica corespondenta leviathan,ro logoÎn perioada 23–27 august 2017 la Terezín și Praga a avut loc prima ediție a Festivalului ”Everlasting Hope (Speranța nepieritoare): Gustav Mahler și Compozitorii de la Terezín”, un proiect prevăzut a se desfășura până în anul 2025.

Printr-un program care se va dezvolta an de de an, festivalul își propune sa pună în valoare umanismul şi speranţa ce izvorăsc din istoria culturii central-europene, valorificând muzica binecunoscută a lui Gustav Mahler (născut în satul Kaliště din Boemia, în 7 iulie 1860) și grupul compozitorilor cehi de origine evreiască, legați de lagărul de la Terezín, unde așteptau deportarea și în care au scris o parte din opera lor, din păcate puțin cunoscută: Viktor Ullmann (1898–1942), Gideon Klein (1919–1945), Hans Krása (1899–1944) şi Pavel Haas (1899–1944). Festivalul care a fost lansat în această vară dorește să repună în circulație opera acestor muzicieni, subliniind totodată particularitățile stilistice ale fenomenului cultural ceh-evreiesc și german de la sfârșitul secolului al XIX-lea și din prima parte a secolului al XX-lea. Conferinţele, expoziţiile, lecturile publice care fac parte din programul festivalului valorifică la noi dimensiuni această moștenire culturală. Ideea speranței nepieritoare în condiții existențiale dramatice, sub care se desfășoară noul festival, este strâns legată de altfel de compozitorii din grupul de la Terezín. Festivalul este realizat cu colaborarea noului Institut al autorilor de la Terezín, care editează lucrările acestor compozitori.

Lagărul de la Terezin
Lagărul de la Terezín

Manifestarea s-a deschis în 23 august la Terezín cu un concert al Orchestrei de Cameră din Praga și se va încheia în această seară, duminică, 27 august 2017, la ora 18.00, în Grădina Palatului Valdštejn din Praga, cu un program cu lucrări de Viktor Ullmann: (Uvertura la opera ”Ulciorul sfărâmat”) Gustav Mahler (Simfonia nr. 1 în Re major) în interpretarea Orchestrei Simfonice Radio Praga. Dirijor: Ion Marin.

http://www.vecnanadeje.cz/index_en.html

Lidia Našincová

Corespondență din Praga

Gustav Mahler, Simfonia nr. 1 în Re major, ”Titanul”, Orchestra din Paris, dirijor: Christof Eschenbach

Arhiva rubricii Corespondență

Arhiva rubricii Musica

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.