Știri: 10 ani de parteneriat cultural Sibiu – Luxemburg, sărbătoriți prin spectacolul de teatru ”Metamorfoze” (7–8 iulie 2017, Luxemburg)

544
”Metamorfoze” Foto Dragos Dumitru
”Metamorfoze”. Foto: Dragoș Dumitru

Spectacolul de patrimoniu ”Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, după poemul epic al lui Ovidiu, se întoarce la Luxemburg, la zece ani de la parteneriatul Sibiu – Luxemburg – Capitale Europene ale Culturii 2007.

”Metamorfoze” este o coproducţie a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu și a teatrului din Esch-sur-Alzette, cu o distribuție internațională, formată din actori francezi, luxemburghezi, belgieni și germani. Regia: Silviu Purcărete; dramaturgia: Alain Garlan; decorul: Helmut Stürmer; costume: Lia Manţoc; muzica: Vasile Şirli.

Publicul este invitat la două reprezentaţii în aer liber, care vor avea loc în zilele de 7 și 8 iulie, de la 21.30, în fața Casei de știință a Universității la Esch-sur-Alzette. Turneul este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii luxemburghez, al primăriei orașului Esch-sur-Alzette, al Institutului Cultural Român Bruxelles și al Ambasadei României în Marele Ducat al Luxemburgului.

Acest eveniment de marcă aniversează succesul proiectului Capitale Europene ale Culturii 2007 și un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, prin reluarea, ca un simbolic arc peste timp, a spectacolului Metamorfoze”, care a fost montat prima dată în curtea Centrului Cultural al Abației Neumünster din Luxemburg, în iulie 2007, locul semnării tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.

Vom păstra din aceste Metamorfoze imagini puternice. Unele pentru intensitate poetică […], altele pentru umorul și ironia pretențiilor noastre umane […], momente frumoase de cântec și de atmosferă sonoră”, spunea după premiera din 2007 jurnalistul Stéphane Gilbart pentru publicația Luxemburger Wort. Spectacolul se joacă într-un bazin de apă de 30 m lungime și 18 m lățime, actorii interpretează și cântă textele lui Ovidiu, pe fundal muzical și imagini pregnante, magice sau poetice, ascunse în spatele sensurilor. Din 2007, spectacolul a intrat în repertoriul Teatrului Național Radu Stanca, iar ultima reprezentație a avut loc la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fiind titrată în primele trei cele mai așteptate spectacole ale festivalului, alături de ”Brodsky/Baryshnikov” (regia: Alvis Hermanis, interpretarea: Mikhail Baryshnikov) și de spectacolul de dansVertigo 22” al coregrafei Noa Wertheim din Israel.

”Metamorfoze” Foto Paul Baila
”Metamorfoze”. Foto: Paul Băilă

”Cu foarte mare plăcere primim Teatrul Național «Radu Stanca» din Sibiu și spectacolul fabulos Metamorfoze după Ovidiu, în regia domnului Silviu Purcărete, la Esch/Belval, în 7 și 8 iulie 2017. Este ca o buclă care se închide: 10 ani de la creare, în timpul programului Capitalele Culturale 2007, spectacolul revine în țara natală și, fără îndoială, putem pretinde că aceste colaborări, generate de programul Capitale Culturale, persistă în timp. Desigur, suntem foarte curioși să vedem cum a evoluat copilul de altădată. Pe parcursul acestui deceniu, am schimbat multe producții și coproducții, îmi aduc aminte cu mare emoție de Lulu, în cortul special amenajat, în timpul renovărilor de la Teatrul Esch, de Verișoara lui Pantagruel, Bal, Gulliver, Marat/Sade, Goldberg-Variationen, spectacole prezentate la noi, la Esch. Teatrul Esch a fost invitat la Festivalul de la Sibiu cu Jurnalul Annei Frank, Woyzeck și Die Präsidentinnen. Am invitat mari scenografi precum Helmut Stürmer și Dragoș Buhagiar să lucreze cu noi, l-am invitat pe compozitorul Vasile Șirli. Eu însumi am avut onoarea de a pune în scenă trei spectacole la Teatrul Național din Sibiu, cu mare fericire! Sper că aceste colaborări minunate vor continua și vor avea drept rezultate proiecte majore și, în același timp, sper și că orașul Esch, împreună cu orașele învecinate, vor obține titlul de Capitale Europene ale Culturii în 2022”, declară Charles Muller, directorul Teatrului Esch-sur-Alzette.

”Metamorfoze” Foto Dragos Dumitru. Sursa TNRS
”Metamorfoze”. Foto: Dragoș Dumitru. Sursa: TNRS

Charles Muller a fost decorat de președintele României cu Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Ofițer, în prezența premierului luxemburghez, Xavier Bettel, în cadrul ceremoniei aniversare a celor 10 ani de parteneriat Sibiu–Luxemburg, organizată la FITS 2017. Acum, orașul Esch se pregătește să devină Capitala Culturală Europeană, iar Teatrul Național ”Radu Stanca” din Sibiu returnează darul primit în urmă cu 10 ani. Sibiu și Luxemburg rămân exemple inconturnabile de modele culturale europene, orașe înfrățite care împărtășesc nu doar un deceniu de colaborare, ci opt secole de istorie, căci în urmă cu 800 de ani cei care au plecat din Luxemburg au fondat medievalul Hermannstadt, denumirea în limba germană a orașului Sibiu.

”E o poveste lungă și foarte frumoasă între Sibiu și Luxemburg. Împreună au fost Capitale Culturale Europene în 2007. A fost una dintre cele mai importante cooperări europene, probabil cel mai important simbol ca program al Comisiei Europene. De obicei, scopul acestei propuneri, de a fi două orașe Capitale Culturale Europene, are la bază ideea de a face o punte culturală. Acest lucru s-a făcut perfect între Luxemburg și Sibiu, dar marea realizare este faptul că anii de după 2007 au fost ani mai bogați decât aniversarea propriu-zisă. Practic, anul acesta am avut mai multe activități între Luxemburg, Esch – viitoare Capitală Culturală Europeană, în 2022 – și Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu.

Comunicat al Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.