Știri: Conferința ”Sitta – Povestea unui divorț regal” (23 aprilie 2018, București)

453
povesti din bucuresti simona preda regina elena

logo rubrica historia leviathan.roLuni, 23 aprilie 2018, ora 19.00, la FotoCabinet (Strada Lipscani, nr. 4, București), va avea loc conferința ”Sitta – Povestea unui divorț regal”, susținută de Simona Preda, organizată de ”Povești din București”.

”Istoria Reginei Elena – atât cât s-a publicat până în prezent – se recompune discret și mai degrabă indirect fie din jurnalele și mărturiile altor protagoniști ai momentului, fie din contextul nefericitului ei mariaj cu Carol al II-lea. Comparativ cu predecesoarele sale regale, dispunem de mai puține mărturii despre propria-i persoană, însă, în lipsa unui jurnal ținut în anii de tinerețe (exceptând jurnalul de bebeluș al fiului său), o recuperăm din corespondența care i-a rămas, din fotografiile de epocă și din presa timpului. Poate că nu a avut talentul de scriitoare al Carmen Sylvei (deși scrisorile sale dovedesc o mare acuratețe și sensibilitate) sau abilitatea politică a soacrei sale, regina Maria (conjuncturile politico-sociale existente nu i-au permis o mai mare implicare), însă regina Elena – cea de-a treia regină a României despre care, din păcate, se știu atât de puține lucruri – a fost, la rândul ei, una dintre acele femei care, în momentele cheie ale vieții, a manifestat o demnitate impresionantă. Asupra acestui personaj al istoriei, se aruncă de obicei clișee legate de eșecul mariajului în care a fost implicată, însă dincolo de nefericirea conjugală și de disperarea maternă, regina Elena – Sitta (așa cum se semna și în scrisori, așa cum îi spuneau și apropiații) a fost un model care a știut să lupte, să piardă, dar și să se reinventeze atunci când condițiile i-au impus-o. Reconstituirea unor episoade ale vieții sale din acești primi ani petrecuți în România (1921–1932), ca regină-mamă și principesă moștenitoare, aduce în prim-plan o femeie care a simțit atât gustul fericirii, al triumfului, dar în egală măsură, și o prințesă care a avut neșansa de a suferi nenorociri și umilințe publice și personale greu de îndurat. Incontestabil că a fost un om devotat atât familiei cât și țării, o Românie care a primit-o cu brațele deschise și pe care Elena a îndrăgit-o de cum a văzut-o. Biografii ei afirmă în repetate rânduri că era fascinată de costumele populare românești și de varietatea reliefului țării. O regăsim, în fotografiile de la începutul anilor ’20, împodobită cu frumoasele ii țărănești cu multe cusături. Din fericire au rămas multe fotografii cu Sitta, o bună parte dintre ele în fondurile Arhivelor Naționale ale României.

Deși cu un portret recompus prin alăturări de personaje, prin comparații și suprapuneri de situații, Regina Elena a României, una dintre cele mai distinse dar în același timp discrete personalități ale timpului, rămâne un model de umanitate.”Simona Preda.

Simona Preda (n. 4 decembrie 1978, Piatra Neamț), istoric, publicist, eseist. Licențiată a Facultății de Filosofie (Universitatea din București, 2003) și a Facultății de Istorie (Universitatea din București, 2007), absolventă a Masterului de Istoria Ideilor și Mentalităților (Universitatea din București, 2006), Doctor în Istorie cu teza ”Literatura istorică pentru copii în România comunistă. Paradigma omului nou” (Școala Doctorală a Universității din București, 2011, coordonator științific Pr. Univ. Dr. Lucian Boia). Volume de autor: ”Patrie română, țară de eroi” (Prefață de Vladimir Tismăneanu, Curtea Veche Publishing, 2014), ”Tot înainte!”, Amintiri din copilărie (co-autor, alături de Valeriu Antonovici, Prefață de Adrian Cioroianu, Curtea Veche Publishing, 2016). Numeroase articole în studii de specialitate. În prezent jurnalist cultural, colaborator al revistelor ”România Literară”, ”Orizont”, ”LaPunkt”.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.