Știri: Festivalul ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel” (iulie–august 2017, Maramureș)

1241
Cimitirul vesel, Săpânța
Cimitirul vesel, Săpânța

Până în 30 iulie 2017, în Ţara Lăpușului, județul Maramureș și în perioada 13–20 august, în Ţara Maramureşului se desfășoară cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului ”Drumul Lung spre Cimitirul Vesel”, organizat de Asociaţia Interculturală de Tradiţii.

În fiecare zi a săptămânii un alt sat din Țara Lăpușului găzduiește un eveniment în cadrul festivalului: Boiereni (luni), Dămăcușeni (marți), Suciu de Jos (miercuri), Libotin (joi), Costeni (vineri), Lăpușul Românesc (sâmbătă), culminând cu o mare nuntă tradițională lăpușeană, pe 30 iulie, la Groșii Țibleșului.

Ediţia a opta a festivalului se derulează în perioada 23 iulie 2017–20 august 2017.

cimitirul-sapanta
Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului vesel din Săpânța

Cele patru componente ale fiecărei săptămâni de festival sunt:

  • Şcoala de Vară ”Moş Pupăză” – o iniţiativă pedagogică pentru cei care doresc să conştientizeze mai adânc dimensiunile adevărate ale acestei culturi străvechi, încă vie, o comoara universală. Ateliere meşteşugăreşti organizate în mai multe sate din Ţara Maramureşului şi Ţara Lăpuşului, pe diferite specializări: muzică şi dans tradiţional, cimpoi, fluier, cioplit, olărit, ţesut, pictură, cosit si realizare căpiţe de fân. Cursanţii învaţă ceva specific de la un meşter din sat pe parcursul a 5 zile. Parteneriat cu Şcoala de Vară ”Willie Clancy” din Irlanda.
  • Festivalul satelor – microevenimente. Fiecare primărie din Ţara Maramureşului şi Ţara Lăpuşului este invitată să participe cu un microeveniment, să deschidă propria ladă culturală de zestre, într-o grădină sau gospodărie, fără microfon, fără scenă: o seară de şezătoare, un atelier, o întâlnire cu bătrânii satului, un concert, unde turiştii întâlnesc sătenii într-o atmosferă relaxată şi autentică, toate micro-evenimentele fiind promovate pe o hartă a festivalului, tipărită în mii de exemplare. În perioada 5–12 august 2017 se vor organiza o serie de microevenimente în satele comunităţilor ucrainiene, pe Valea Ruscovei.
  • Concerte amplificate – o zi în Ţara Lăpuşului şi o zi în Ţara Maramureşului, cu artişti consacraţi. Această componentă are scopul de a crea o punte între tineretul din mediul urban şi cel din mediul rural, între oameni cu preocupări diferite, uniţi de muzică şi timp petrecut într-un cadru natural spectaculos.
  • Reuniunea de la Săpânţa – la final de festival, toate satele participante şi toţi turiştii şi vizitatorii sunt invitaţi să participe la o zi de sărbătoare a bucuriei, desfăşurată la Săpânţa, unde activităţile se vor încheia cu o mare horă în jurul Cimitirului Vesel.

Toate evenimentele vor fi integrate într-o amplă campanie de promovare naţională, chemând turiştii să exploreze într-un mod autentic Ţara Maramureşului şi Ţara Lăpuşului.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.