Știri: Festivalul Interetnic ”Primăvara Comunitară”, organizat de Uniunea Democrată Turcă din România, ediția a XVII-a (24 martie 2018, Constanța)

1035
primavara comunitara uninunea democrata turca din romania

Uniunea Democrată Turcă din România organizează în acest an cea de-a a XVII-a ediție a Festivalului Interetnic ”Primăvara Comunitară”, ce va avea loc sâmbătă, 24 martie 2018, ora 12, la Colegiul de Artă ”Regina Maria” din Constanța. Festivalul reuneşte ansambluri folclorice ale comunităţilor: turcă, tătară, greacă, a ruşilor lipoveni precum şi un grup folcloric românesc. Vor urca pe scenă ansamblurile folclorice: ”Fidanlar”, ”Delikanlılar”, ”Martılar” (UDTR), ”Cansu” (UDTTMR), ”Elpis” (CEEC), ”Galuboe More” (CRLR), ”Armânamea” şi ”Dobrogeanca”.

UDTR, _Nevruzul_ -_Primăvara Comunitară_

Sărbătoarea Primăverii – ”Nevruz Bayramı”

de Urfet Șachir

traditiones rubrica leviathan.ro logoÎn fiecare an, între civilizații s-a sărbătorit, în diferite intervale de timp, sosirea primăverii sub denumirea de ”Sărbătoarea Primăverii”, în limba turcă,. Cuvântul ”nevruz” vine din limba persană veche, iar noul înțeles al cuvântului constă într-o combinație dintre ”nou” și ”lumina zilei” – rəzaŋh” în sensul de ”lumină”. Aceasta înseamnă ”ziua cea nouă” sau ”lumina zilei” și este, de asemenea, utilizat în același sens si astăzi.

Unele comunități sărbătoresc acest eveniment pe 21 martie, pe când cele din emisfera nordică sărbătoresc pe 22 sau 23 martie. Din punct de vedere astrologic, ziua de ”Nevruz” este 21 martie, în tabelul zodiilor fiind ziua de început a zodiei Berbecului.

Începând cu anul 1995, Republica Turcia a adoptat această zi ca sărbătoare oficială și se celebrează ca atare, devenind o tradiție.

”Nevruzul” în vechime
”Nevruzul” în vechime

În calendarul turcesc, o zi este împărțită în 12 secțiuni, fiecărei secțiuni dându-i-se denumirea de ”timp”. Un ”timp” este de 2 ore, prin urmare, ziua este de 24 de ore. Fiind început de an și momentul egalității dintre zi și noapte, 21 martie se sărbătorește ca ”Nevruz”. Această zi și momentul începerii noului an poartă denumirea de  Yılgayak”.

Nevruzul_
Nevruzul

Din Asia Centrală  în Balcani, ”Nevruzul” este sărbătorit de oameni în moduri diferite. Este o zi în care fiecare națiune întâmpină cu entuziasm, prin propriile valori culturale,  sosirea primăverii. În ziua de 21 martie noaptea devine egală cu ziua, vremea începe să se încălzească, zăpada se topește, pomii încep să înflorească, pământul înverzește, iar păsările migratoare încep să se întoarcă la cuiburile lor. Toate acestea vestesc sosirea primăverii, simbolizând renașterea, reînvierea și creația, și, începând cu 21 martie, se celebrează, ca o sărbătoare, ”sosirea unei noi zile”.

Sărbătoarea ”Nevruz” la turci – Sărind peste foc
Sărbătoarea ”Nevruz” la turci – Sărind peste foc

Cu prilejul ”Sărbătorii Primăverii” (”Nevruz Bayramı”), în toate școlile publice și private se organizează concursuri de pictură, poezie și creație cu tema generală ”Nevruzul în Cultura Turcă”, iar câștigătorii competițiilor sunt recompensați cu premii și diplome. De asemenea, pe toată întinderea sărbătorii, fiecare persoană se îmbracă potrivit culturii sale și participă la dansuri aparținând locului. De-a lungul istoriei, focul a fost considerat de către vechii turci ca fiind sacru, ei gândindu-se că îi purifică de rău și îi protejează de boală. Astfel, de ”Nevruz”, ei aprindeau un foc și săreau peste el. Din acest motiv, și în prezent, din respect pentru credința vechilor turci și adaptarea la cultura Nevruz, se aprinde ”Focul Nevruz” și se sare peste el.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 2010, ”Sărbătoarea Nevruz”, celebrată de aproape 3000 de ani, și a înscris în listele sale sub denumirea de ”Sărbătoarea Mondială a Nevruzului”. De asemenea, în 28 septembrie–2 octombrie 2009 Consiliul de Protecție al Patrimoniului Cultural Spiritual al Națiunilor Unite a înscris această zi specială în Lista Patrimoniului Cultural Spiritual Mondial.

În Dobrogea, această sărbătoare se întinde pe parcursul unei săptămâni. Aici localnicii denumesc ziua ”navrez”. De asemenea, datorită faptului că începând cu această dată, zilele încep să crească și nopțiile se micșorează, îi mai spun și ”gündönümü” (”întoarcerea zilei”).

Sărbătoarea Primăverii_ la UDTR”La această dată, copiii și tinerii se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă recitând diverse cântece populare. Colindătorii oferă stăpânilor caselor câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii. În schimbul acestor flori, ei primesc bani, ouă vopsite sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei. Fetele poartă aceste flori în păr, deoarece cred că acestea au puterea de a le face părul să crească și le ajută inimile să rămână tinere. Toate satele din această zonă sărbătoresc cu mare bucurie și încep sa se anime, plugurile gata de treabă sunt aduse în fața porții, prin curți apar animalele (vaci, cai, oi) mâncând din iarba proaspătă. Pentru partea culinară, oamenii vopsesc ouă în diverse culori atât pentru a le mânca în familie, cât și pentru a le împărți celor care vin să îi colinde, fac supă de pui dar și alte preparate din carne de pui, alimente care, în credința oamenilor, simbolizează belșugul.” (Wikipedia).

Dansurile tradiţionale şi cântecele de primăvară la Festivalul ”Primăvara Comunitară”, UDTR, 2017
Dansurile tradiţionale şi cântecele de primăvară la Festivalul ”Primăvara Comunitară”, UDTR, 2017

Uniunea Democrată Turcă din România marchează an de an această importantă zi, ”sosirea primăverii”, prin organizarea de concursuri de poezie, pictură, dans traditional, interpretare, având ca temă primăvara, în cadrul Festivalului Interetnic ”Primăvara comunitară”. La acest eveniment de anvergură, sunt invitați să participe reprezentanți ai altor comunități etnice din Dobrogea care păstrează tradițiile și obiceiurile practicate în preajma echinocțiului de primăvară și reprezentanți ai populației majoritare, prilej cu care fiecare își pune în valoare zestrea culturală. De asemenea, tot cu acest prilej au loc și lansări de carte.

Vezi și: arhiva rubricii Traditiones de Urfet Șachir

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.