Știri: Institutul Cultural Român la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus (22–26 noiembrie 2017, București)

425
icr gaudeamus 2017

logo carte rubrica leviathan.roO dezbatere, două lansări și noi apariții editoriale alcătuiesc oferta Institutului Cultural Român la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo din București, în perioada 22 – 26 noiembrie 2017.

Sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 14.00, la standul ICR va avea loc lansarea volumului Jurnalul unei lupte” de Sorana Gurian. Cartea va fi prezentată de criticul literar Bianca Burța-Cernat. ”Figură extravagantă și controversată a literelor dintre cele două războaie mondiale, Sorana Gurian (1913?–1956) rămâne încă o scriitoare de redescoperit și de revalorizat… […] Povestea unei lupte este o carte inclasabilă: un fragment de auto­biografie vag ficționalizată […], transcriere a unei experiențe‑limită, incizie „pe viu”, fără anestezie, asupra unei sensibilități exacerbate de confruntarea cu boala şi interogare – pe cât de pasionată, pe atât de cerebrală – a unui «trup» care, poate (cu o formulare a lui Gheorghe Crăciun, cinci decenii mai târziu…), «ştie mai mult» […]” , apreciază  criticul literar Bianca Burța-Cernat.

Duminică, 26 noiembrie 2017, de la ora 14.00, Sala Cupola din cadrul Romexpo va găzdui dezbaterea ”Traducerea literaturii române în alte limbi: liste și canoane“, eveniment prilejuit de lansarea antologiei ”Alte 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteres”. Ediție bilingvă, în limbile română și spaniolă – traducerile fiind realizate de Rafael Pisot și Alexandra Dobrin –, volumul cuprinde fragmente reprezentative din opere semnate de 21 de prozatori români contemporani. La întâlnire vor fi prezenți Alina Purcaru, scriitoare și critic literar, coordonatoarea lucrării, și o parte dintre autorii selectați în antologie.

Albumele și cărțile publicate de Editura Institutului Cultural Român sunt disponibile, alături de revista Lettre Internationale (ediția română), la standul ICR (nr. 10, parter, pavilionul central), cu o reducere de 30%. Printre aparițiile din acest an se numără albumul bilingv (engleză-franceză) ”Nomos – Christian Paraschiv”, realizat împreună cu Galeria Oudin (Paris), Gellu Naum – 100”, album editat în parteneriat cu Fundația Gellu Naum (ediție dublă, în limbile franceză și engleză), ”Mănăstirea Hurezi”, o monografie realizată de Corina Popa (versiune engleză), albumul de fotografie ”George Enescu. O viaţă în imagini. Vol 2. Maturitatea şi senectutea”, ediţie şi texte de Viorel Cosma (ediție bilingvă română-engleză), publicat în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu“, și  ”La Moscova plouă”cel mai recent roman semnat de Zsuzsa Selyem, tradus din limba maghiară de Judit E. Ferencz. De asemenea, la standul Editurii Institutului Cultural Român, publicul va putea găsi și alte noutăți editoriale: Heralzii” de Radu Ciobanu (prefață de Mircea Anghelescu), Lirica obiceiurilor tradiționale românești” (antologie bilingvă, româno-spaniolă de Silviu Angelescu, traducere de Omar Lara și Victor Ivanovici), ”Ușa, o geografie intimă” de George Banu (co-editare cu Editura Nemira). 

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.