Știri: ”Oedipe” de George Enescu revine pe scena Operei Naționale București (1 octombrie 2017)

644
v
Imagine din spectacolul ”Oedipe”, regia: Valentina Carrasco, ONB, 2015

logo rubrica musica leviathan.roDuminică, 1 octombrie 2017, la ora 18.30, Opera Națională București a programat spectacolul ”Oedipe” de George Enescu (premieră: 20 noiembrie 2015), în regia Valentinei Carrasco. Libretul: Edmond Fleg. Dirijor: Tiberiu Soare. Oedipe  – Ștefan Ignat, Tiresias – Horia Sandu, Creon – Dan Indricău, Păstorul – Andrei Lazăr, Marele Preot – Marius Boloș, Phorbas – Florin Simionca, Străjerul – Ion Dimieru (debut), Tezeu – Vicențiu Țăranu, Laios – Lucian Corchiș, Iocasta  –Sidonia Nica, Sfinxul – Sorana Negrea, Antigona – Crina Zancu, Meropa – Antoaneta Bucur, O femeie tebană – Zoica Șohteruș. Cu participarea Ansamblului de Balet al Operei Naționale București. Maestru de cor: Daniel Jinga. Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan. Decoruri: Blanca Aňón. Costume: Barbara Del Piano. Video: Esterina Zarrillo. Lighting design: Peter van Praet.

Ștefan Ignat (Oedipe)
Ștefan Ignat (Oedipe)

”[…] o punere în scenă ce poate fi considerată pivotală în parcursul lui Oedipe din ultimii ani prin teatrele de operă din lume, cea a grupului catalan La Fura dels Baus [Alex Ollé și Valentina Carrasco], o companie de teatru omniprezentă în artele spectacolului (de la teatru stradal și spectacole grandioase – deschiderea Jocurilor Olimpice din 1992 –, până la film și operă), temerară în contestarea convențiilor (de pildă, una dintre scenele lor e un vapor).

Premiera noului Oedipe are loc în 2011, la Bruxelles [Teatrul La Monnaie], impresia e «puternică și convingătoare», iar dirijorul Leo Hussain e remarcat în mod special. Anul următor, producția se mută la Buenos Aires, fiind apreciată drept «bogată și inteligentă», iar în 2016 este adusă la Covent Garden pentru premiera londoneză absolută.” – Alexandru Pătrașcu, ”Oedipe. O călătorie”, site Despre operă.

”Am avut sentimentul că Oedipe este de fapt prins în capcana acestei clepsidre a existenţei, în destinul său, din care nu poate scăpa, dar că recunoaşte că nu putem ieşi din propria capcană dacă nu o vedem. Orbirea în care trăieşte toată viaţa, până când îşi scoate ochii, reprezintă faptul că nu a văzut că se află ÎNĂUNTRUL clepsidrei, de unde nu poate scăpa până nu îşi duce la bun sfârşit menirea, până nu experimentează realitatea acestei clepsidre. Până atunci, el va cădea sau se va ridica precum un grăunte de nisip prins în clepsidră şi toată această mişcare, încercarea de a fugi va fi o iluzie, căci destinul îl va aduce înapoi de unde a plecat.”, mărturisește Valentina Carrasco (Sursa: Hotnews).

Vezi și”Oedipe” de George Enescu în deschiderea Festivalului Internațional ”George Enescu” (2 septembrie 2017)

Opera „Oedipe” de George Enescu la Royal Opera House din Londra de Adriana Dan, Liber să spun, 16 aprilie 2016

În direct de la Opera Regală Covent Garden din Londra, opera „Oedipe” de George Enescu la Radio România Muzical şi Radio România Cultural de Pușa Roth, Liber să spun, 2 iunie 2016

Luna Oedip la Londra, Liber să spun, 2 mai 2016

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.