Știri: România la Festivalul Quartier du Livre (23–30 mai 2018, Paris)

566
festival quartier du livre paris

În perioada 23–30 mai 2018, Institutul Cultural Român de la Paris participă în premieră la Festivalul Quartier du Livre, organizat de Primăria Arondismentului 5 din Paris, unde vor fi propuse marelui public peste 250 de evenimente. Festivalul Quartier du Livre va fi ocazia descoperirii celui de-al cincilea arondisment, în ritmuri de spectacole şi plimbări literare. Institutul Cultural Român de la Paris se alătură acestor manifestaţii prin propunerea a mai multe evenimente:

Vineri, 25 mai 2018, între orele 19.00–23.00: Spectacol de dans contemporan şi lecturi din scriitori români de expresie franceză

Propunem marelui public din Jardin Tino Rossi un spectacol de dans contemporan acompaniat de lecturi din scriitori români. Actriţa Codrina Pricopoaia va interpreta din Gellu Naum, Paul Celan, Gherasim Luca și Nichita Stănescu. I se vor alătura cu interpretări de dans Daniel Pop, un celebru coreograf român, acompaniat de dansatoarea profesionistă Alexia Pau. Tandemul franco-român va anima, apoi, un atelier de dans, deschis tuturor.

În program (orar estimativ):

19.0020.00 – Spectacolul de dans şi lecturi ”Amurg”, cu Daniel Pop, Alexia Pau şi Codrina Pricopoaia.20.1521.00 – Atelier de dans contemporan susţinut de Daniel Pop şi Alexia Pau

21.0023.00 – Seară de dans românească

Loc: Quai Saint-Bernard, 75005 Paris

Participare liberă.

Luni, 28 mai, între orele10.3013.30: Promenadă pentru liceeni, ”Românii care au marcat Parisul”

Ghidul Maria Smaranda propune liceenilor să descopere un alt Paris: cel al lui Eliade, Cioran, Ionesco şi mulţi alţii. Pe parcursul acestor ore de vizită ghidată, vizitatorii vor plonja în viaţa românilor care au locuit în Paris şi care au marcat trecerea ţării lor în modernitate. Promenada va fi urmată de un picnic românesc.

Promenadă rezervată liceenilor (eveniment nedeschis publicului).

Marţi, 29 mai, în intervalul orar 19.0021.00: Lecturi din ”Cabaret Data” de Matei Vişniec (vor fi expuse decorurile originale ale spectacolului “Cântăreaţa cheală”).

tristan-tzara-montaj-dadaism

Piesa lui Matei Vişniec, inspirată din stilul lui Eugen Ionesco, celebrează centenarul mişcării artistice Dada. ”Cabaretul Dada” este un omagiu poetic, polemic şi critic adus curentului care, în 1916, la Zürich, în frunte cu un tânăr artist pe nume Tristan Tzara, originar din România, a dinamitat toate criteriile în artă. Criticii spun că Vişniec s-a jucat până la limită cu teoriile, manifestele şi poemele dadaiste. Mai mult, din piesă se poate vedea şi o explicare a curentului Dada.

Vor interpeta: autorul și actorul Florient Azoulay.

Evenimentul va avea loc în cadrul expoziţiei aniversare a decorurilor spectacolului ”Cântăreaţa cheală” de Eugène Ionesco, care se joacă neîntrerupt, împreună cu ”Lecția”, din 1957 la Théâtre de la Huchette.

Afisul premierei spectacolului ”Cântăreța cheală” de Eugène Ionesco, regia Nicolas Bataille, Théâtre de La Huchette. Paris, 1953. Sursa Association de la Régie Théâtrale
Afișul spectacolului ”Cântăreața cheală” și ”Lecția”de Eugène Ionesco, regia: Nicolas Bataille, Théâtre de La Huchette. Paris,  Sursa: Association de la Régie Théâtrale

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 23–30 mai 2018 şi va conţine decorurile originale ale piesei, o reconstituire a lojelor, dar şi costume şi documente originale, precum şi afişele epocii.

Loc: Sala Pierrotet a Primăriei arondismentului 5, 1 Place du Panthéon, 75005 Paris

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.