Știri: Seară literară cu scriitorul Marius Daniel Popescu la Galeria ICR Berlin (2 noiembrie 2017)

458
seara literara marius daniel popescu

Joi, 2 noiembrie 2017, ora 19.00, la Galeria ICR Berlin (Reinhardtstrasse 14), va avea loc o seară literară cu scriitorul Marius Daniel Popescu. Naraţiune contrapunctică şi fragmentară cu accente autobiografice, Culorile rândunicii”, publicat in Colecţia Biblioteca Polirom, este construit ca un puzzle identitar alcătuit din locuri, oameni, gesturi şi poveşti, în care România şi Elveţia apar, simultan, ca ”ţara de aici” şi ”ţara de acolo”. Alternînd voci, spaţii, perspective şi epoci, Culorile rândunicii” este nu doar o cartografiere a identităţii pulverizate a scriitorului migrant, ci şi o meditaţie despre natura şi rostul literaturii, despre libertate şi constrângere de ambele părţi ale Cortinei de Fier.

Marius Daniel Popescu
Marius Daniel Popescu

Marius Daniel Popescu, născut la Craiova în 1963, trăiește în mai multe localități din România până la vârsta de 14 ani: Craiova, Balș, Roșiorii-de-Vede si Slatina. După studiile primare, pleacă la Liceul forestier din Râmnicu-Vâlcea, de unde se întoarce tăietor de lemne-drujbist în Balș, până la incorporarea în armată, la Galați. După armată, reușește la examenul de intrare la Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere din Brașov, unde îl găsesc evenimentele din decembrie 1989, care, la începutul anului 1990, îl determină să creeze, la Brașov, unul dintre primele ziare libere din România: ”Replica”. Pe 1 august 1990 părăsește țara pentru a se stabili în Elveția, unde se căsătorește. Membru al ”Grupului de poezie de la Brașov”, ce-l avea ca mentor pe poetul și profesorul Alexandru Mușina, ajuns în Elveția, la Lausanne, învață limba franceză și scrie poezie în limba de adopție. În 2004 a creat ziarul literar ”Pătrunjelul”, ce a ajuns azi la numărul 140. Autorul este foarte popular în Elveția, inclusiv datorită ”interdisciplinarității” sale, el lucrând de peste 20 de ani ca șofer de autobuz în transportul public la Lausanne (actualmente cu jumătate de normă, spre a se putea consacra scrisului). Cărțile sale au câștigat mai multe premii prestigioase în Elveția şi Franța.

A publicat următoarele volume: ”Jucării de lemn”, poezie, Brașov, Unicorn 91, România, 1992; Fotograful de muște”poezie, Vlasie, România, 1993; Etajul 5, la vara”poezie, Arhipelag, România, 1994; 4×4, poèmes tout-terrains”poésie, Antipodes, Suisse, 1995; Groapa de nisip si leagăne”poezie, Magister, România, 1997; La Symphonie du loup”roman, José Corti, Paris, France, 2007; Les couleurs de l’hirondelle”roman, José Corti, Paris, France, 2012; Vente silencieuse”poésie, BSN Press, Lausanne, Suisse, 2016. Romanul La Symphonie du loup” a fost tradus în română, germană și spaniolă. Romanul ”Les Couleurs de l’hirondelle”, în română și germană.

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.