Știri: Spectacolul ”Albastru/Portocaliu”, la Muzeul Național al Literaturii Române (25 martie 2018, București)

375
afis-albastru-portocaliu_giuvlipen

Spectacolul ”Albastru/Portocaliu” revine la Muzeul Național al Literaturii Române din București, duminică, 25 martie 2018, începând cu ora 19.00, în Sala ”Iosif Naghiu” din Calea Griviței 64-66. Regia artistică: Mihai Lukacs. În distribuție: Zita Moldovan, Claudiu Dumitru, Andrei Șerban. Muzica live: Poetrip. Scenografia: Laurențiu Ridichie.

Spectacolul „Albastru/Portocaliu” este o reinterpretare locală a piesei cu același nume, scrisă în anul 2000 de dramaturgul britanic Joe Penhall. Mihai Lukacs plasează personajele piesei într-un centru de sănătate publică din Bucureștiul contemporan, iar dialogurile puternice, uneori la limita tragi-comicului, dintre cei trei protagoniști descriu dificultățile și de multe ori absurdul situației din universul psihiatric.

”Este un spectacol în oglindă. Avem senzația că suntem întregi doar când ne vedem reflecția în ceilalți. Dar în această privire către celălalt există și multă dorință și un surplus de real, o gaură făcută chiar în centrul sistemului nostru simbolic.”Mihai Lukacs.

Scenariul spectacolului ne scufundă într-o lume greu accesibilă, a dublei experiențe a Gildei, o tânără femeie de etnie romă, în calitate de pacient al secției de psihiatrie, de unde aflăm încă de la început că vrea să plece, dar și izolarea pe care aceasta o trăiește și în afara cadrului instituționalizat al spitalului. Echilibrul fragil al sănătății sale mintale, transformarea într-un obiect al disputei dintre doi medici, medicul său direct și șeful de secție, turbulențele create de orgoliile celor doi, metodologia standard aplicată pentru externări și reclamații sau ierarhiile imuabile din sistemul medical românesc, fac din spectacolul ”Albastru/portocaliu” o posibilitate de evidențiere, prin mijloace artistice, a experiențelor ascunse, discriminatorii sau tabuizate.

Vârsta: +14

Intrare liberă, în limita locurilor disponibile, doar pe bază de rezervare, aici:
https://goo.gl/forms/aGMoWudSLksgd9C52

Compania de teatru independent, feminist rom, Giuvlipen (”feminism” în limba romani) a fost fondată în 2014 de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan împreună cu Mihai Lukács. În ultimii ani s-a ocupat în special de spectacole care propun o viziune emancipatoare și afirmativă despre femeile rome, fiind o platformă în care experiențele acestora din urmă sunt reprezentate și făcute, astfel, mai vizibile. Fără a se autodefini drept portavoce a altora, ci mai curând, prin practicarea unei arte politice, provocatoare, experimentală și foarte performativă, spectacolele Giuvlipen vorbesc despre teme serioase ca rasismul, autoritatea sau inegalitatea de gen, prin mecanisme comice.
http://giuvlipen.com/

Trailer

Comentați via Facebook

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.