Știri: Vernisajul expoziției ”Regina Soldat” (19 decembrie 2017, București)

690
regina soldat

logo rubrica historia leviathan.roIată-ne ajunși și la ultimul eveniment cultural, pe anul 2017, dedicat Centenarului Primului Război Mondial, la care vă invităm cu mare bucurie! Regina Soldat”, o expoziție frumoasă, elegantă, interesantă și frumos desfășurată în Foaierul Sălii Studio a Teatrului Național din București va fi vernisată marți, 19 decembrie 2017, ora 18.00, în prezența directorului TNB, Ion Caramitru, a ambasadorului cultural Convenția ONU – Geneva, George Călin, a vicepreședintelui ICR Mirel Taloș, (ex)secretar de Stat MAE, conf. univ. dr. Ștefan Popescu și… a mea! Haideți ”să dăm mână cu mână” și împreună să încheiem frumos seria evenimentelor dedicate veacului scurs de la Marea Conflagrație! Ca să rămână veșnic vie, amintirea tuturor celor care s-au implicat în apărarea țării noastre… nu ține decât de noi!!! Expoziția va fi deschisă în perioada 19 decembrie 2017–15 ianuarie 2018.regina soldat expozitie

Proiect cultural ”Regina Soldat”

Încă din prima zi a Războiului, Regina Maria a României a fost în permanență în inima poporului român, constituind cea mai puternică verigă între Dinastie și Români. Suverana și-a asumat rolul de stindard printre luptătorii din prima linie și din spatele frontului; i-a încurajat pe soldați, i-a decorat pe viteji, i-a hrănit și îmbrăcat pe orfani, i-a oblojit pe răniți, i-a mângâiat pe cei întristați… și asta pentru că a vrut să se identifice cu suferința poporului român, atât de greu încercat în acele vremuri tulburi.

Îmbrăcată în haine de soră medicală, a organizat spitale de campanie și cantine pentru sărmani, dar și depozite de medicamente, alimente, haine și chiar lemne. Suverana noastră a fost prezentă printre cei suferinzi, împărţind medicamente, mâncare, iconițe şi pături, nu doar soldaţilor răniţi pe front sau bolnavilor de tifos din spitale, ci și vitejilor de pe câmpul de luptă, coborând fără frică în tranșeele friguroase ale războiului….

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial a fost numită ”Regina soldat”.

Această imagine a Reginei noastre neînfricate dorim să o valorificăm, prin atelierele educaționale și excursiile tematice pe care le vom organiza, prin expoziția de fotografie pe care o vom itinera în țară și peste hotare, dar și printr-un album, pe care sperăm să-l edităm anul acesta!

Anca Beatrice Todireanu

Manager proiect

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Vezi arhiva rubricii Historia

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.