”Vlad Țepeș, personaj în literatura română” de Daniela Șontică

6092
Vlad Tepes in literatura romana daniela sontica memor
Vlad Țepes

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roDacă ne revoltăm adesea pentru portretul nefavorabil și nedrept făcut de scriitorii străini domnitorului Vlad Țepeș, este vremea să ne amintim și să recitim operele autorilor români care nu deviază de la adevărul istoric.

Faima voievodului care pedepsea nedreptatea, lenea și trădarea prin tragerea în țeapă i-a inspirat pe scriitori români, atât literați, cât și cronicari.

”Țiganiada” lui Ion Budai-Deleanu este prima scriere cultă românească în care apare figura lui Țepes. Epopeea evocă formarea unei oști compuse numai din țigani pentru a lupta contra turcilor, țigani pe care Vlad îi împroprietărește și le dă libertate.

Gravura în lemn, 1500, Muzeul Național German, Nürnberg
Gravură în lemn, 1500, Muzeul Național German, Nürnberg

Pașoptistul Ion Catina a scris piesa ”Vlad Țepeș”, iar Dimitrie Bolintineanu a publicat povestirea istorică “Vlad Țepes-Vodă și Mircea cel Bătrân”.

A. I. Lepedatu publica nuvelele de inspirație istorică ”Amor și răzbunare” în care Voievodul Vlad Țepeș cere mâna fiicei boierului Stanciu cel Orb, prilej cu care descoperă un complot și pedepsește vinovații.

Alexandru Macedonski invocă și el virtutea dreptății lui Vlad: ”Țepes, Țepeș, lasă-ți groapa/ Să mai vii și printre noi!”.

vlad-tepes gravuraAnton Pann reia si el povestea pedepsirii leneșilor și cersetorilor în ”Povestea vorbii”.

Vasile Alecsandri descrie într-un mod exagerat cruzimea voievodului în legenda ”Vlad Țepeș și stejarul”, în timp ce Ioan Nenițescu îl vede foarte favorabil în poezia ”Vlad Țepeș”.

Tudor Arghezi a potrivit cuvinte în poezia “Vlad Țepeș” și a descris pedepsele lui Vodă cel nemilostiv.

Mihai Sorbul a scris tragi-comedia ”Praznicul calicilor”, iar Mihail Sadoveanu, în ”Viața lui Ștefan cel Mare”, face și el portretul lui Vlad Țepeș.

Dintre scrierile literare românești inspirate de figura lui Vlad Țepeș nu poate lipsi piesa de teatru ”A treia țeapă” de Marin Sorescu.

Dan Tărchilă, Corneliu Leu, Virginia Rogoz, Mircea Lerian sunt autori care au scos și ei în relief personalitatea deosebitului voievod al românilor.

Departe de a fi epuizat trecerea în revistă a celor care au scris despre Vlad Țepeș, încheiem cu cea mai cunoscută referire la domnitor, care este memorabilul pasaj din ”Scrisoarea a III-a” a lui Mihai Eminescu:

”Cum nu vii tu, Tepeș Doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarți în două cete: în smintiți și în mișei,
Și în două temniți large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni!”.

”Scrisoarea a III-a” de Mihai Eminescu. Recită Gheorghe Cozorici

Vezi: arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.