136 de ani de la premiera absolută a piesei „Ovidiu” de Vasile Alecsandri, cu Grigore Manolescu în rolul principal

687
ovidiu de vasile alecsandri premiera absoluta 1885

fila de calendar rubrica leviathan.roCu 136 de ani în urmă, la 9 martie 1885, avea loc premiera piesei Ovidiu de Vasile Alecsandri, pusă în scenă de Grigore Manolescu, care a jucat şi rolul principal.

Ultima lucrare dramatică a lui Alecsandri, Ovidiu, începe să capete contur încă în iarna 1883–1884. În toamna lui 1884, când scriitorul se retrage pentru iarnă la Mirceşti, nu are alt gând decât să aştearnă pe hârtie drama nefericitului poet exilat la Tomis. Punctul de plecare al piesei se afla în ultima scenă din Fântâna Blanduziei (jucată în premieră în 22 martie 1884). Pe Ovidiu, poetul latin mort între sciţi, Alecsandri îl considera aproape un compatriot, iar tragicul său sfârşit i se părea demn de a servi de subiect unei tragedii sau unei drame în versuri (cf. scrisorii din 27 decembrie 1883, adresată lui Lascăr Rosetti, citată de Charles Drouhet, Vasile Alecsandri şi scriitorii francezi, 1924).

La 12 octombrie 1884, planul piesei era deja schiţat: „Am început să mă ocup de Ovidiu – îi scria el prietenului său George Steriade, membru în comitetul Teatrului Naţional între 1881 – 1888 – adică am înghiţit cu nesaţ o mare lucrare intitulată Roma în secolul lui Augustus de Ch. Dezobry, şi cu mintea plină de tablourile antichităţii am dat naştere ca prin minune planului piesei mele. Ea va avea patru acte.” (Vasile Alecsandri, Corespondenţă).

La 3 noiembrie îi trimisese lui Steriade actul I (care va deveni actul V) şi-i dădea indicaţii cu privire la decor. Peste zece zile, la 12 noiembrie, le scria lui Ion Ghica şi lui Iacob Negruzzi că terminase primul şi ultimul act, „căci, împotriva obiceiurilor moştenite, am început lucrarea mea de la coadă” – le mărturisea el. La această dată Alecsandri încă socotea că mai avea de scris doar două acte, pe care le şi isprăveşte la 29 noiembrie 1884 (scrisoare către Ion Ghica, Corespondenţă).

La 8 decembrie Alecsandri era la Bucureşti cu manuscrisul piesei, la 11 decembrie se făcea lectura lui la directorul Teatrului Naţional, Grigore Cantacuzino, iar la 12 decembrie, la Maiorescu. În acelaşi timp însă scriitorul era obligat să prezideze şedinţele Senatului, pentru care fusese chemat în mod expres la Bucureşti. Direcţia teatrului îi cere unele modificări ale piesei, pe care Alecsandri le va face în cursul lunii decembrie, la Mirceşti: „M-am pus de am copiat pe Ovid întreg într-un album – îl informa el pe Al. Papadopol-Callimah la 10 ianuarie 1885 –, făcând îndreptări mulţime şi trimiţând pe rând acturile la direcţia teatrului. Această muncă terminată, am început să-mi fac pregătirile de plecare la Bucureşti.” (Vasile Alecsandri, Scrisori). Prezenţa sa în Capitală era necesară atât pentru punerea în scenă a piesei cât şi pentru apropiata sa plecare în străinătate (era vorba să fie numit ambasador la Bruxelles, dar la începutul lui februarie i se încredinţează postul de ambasador la Paris, în urma demisiei lui Bălăceanu).

Îngăduindu-i-se să rămână în ţară până la sfârşitul lui martie, el profită de aceasta pentru a grăbi reprezentarea piesei Ovidiu. Premiera are loc la 9 martie 1885, deşi autorul lui nu era mulţumit deloc de repetiţii, actorii se îmbolnăviseră şi – ceea ce îl mâhnea cel mai mult – nu-l putea avea alături în acest moment însemnat pe vechiul şi bunul său prieten Ion Ghica, aflat atunci la Lisabona pentru încheierea unei convenţii poştale. Premiera a fost bine primită de publicul bucureştean. Spre sfârșitul anului următor, Alecsandri adaugă piesei un nou act, iar la 30 decembrie 1886 îl înştiinţa, în sfârşit, pe Al. Papadopol-Callimah: „Am prelucrat pe Ovid din cap până în picioare şi sunt destul de mulţumit de el. Acesta e prezentul ce mi l-am făcut de Anul Nou. Îl voi supune aprecierii publicului în viitoarea stagiune teatrală”.

Info: crispedia.ro.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.