23 aprilie, „Ziua Limbii Engleze” și „Ziua Limbii Spaniole”

147
shakespeare cervantes

23 aprilie, „Ziua Limbii Engleze”, marcată în urma unei iniţiative, din 2010 (10 ani), a Departamentului de Informare Publică a ONU, care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia din cele şase limbi oficiale ale organizaţiei. Scopul zilelor lingvistice este de a sublinia multilingvismul şi diversitatea culturală, precum şi promovarea utilizării în mod egal a tuturor celor şase limbi oficiale în întreaga organizaţie. Ziua coincide cu celebrarea „Zilei Mondiale a Cărţilor şi a Drepturilor de Autor” și a fost aleasă şi pentru a aduce un omagiu scriitorului William Shakespeare, poet, dramaturg şi actor, adesea numit poetul naţional al Marii Britanii şi considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză din toate timpurile.

23 aprilie, „Ziua Limbii Spaniole”, marcată în urma unei iniţiative, din 2010 (10 ani), a Departamentului de Informare Publică a ONU, care a stabilit date cu valoare simbolică sau istorică pentru celebrarea fiecăreia din cele şase limbi oficiale ale organizaţiei. Scopul zilelor lingvistice este de a sublinia multilingvismul şi diversitatea culturală, precum şi promovarea utilizării în mod egal a tuturor celor şase limbi oficiale în întreaga organizaţie. Ziua aduce un omagiu scriitorului considerat simbolul literaturii spaniole, Miguel de Cervantes Saavedra, care a murit în această zi, în anul 1616.

23 aprilie 1564: La această dată este celebrată în mod tradiţional ziua de naştere a dramaturgului şi poetului englez William Shakespeare (m. 1616).

Notă. Registrul de la biserica din Stratford-upon-Avon marchează doar data botezului său pe 26 aprilie 1564.

23 aprilie 1616: A murit William Shakespeare, dramaturg şi poet englez; la această dată este celebrată în mod tradiţional şi ziua sa de naştere, care nu este cunoscută cu precizie (Registrul de la biserica din Stratford-upon-Avon marchează doar data botezului său, 26 aprilie 1564).

23 aprilie 1616: A murit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes Saavedra (n. 1547).

Notă. Site-ul https://www.britannica.com/biography/Miguel-de-Cervantes menționează ca dată a morții 22 aprilie 1616, data de 23 aprilie fiind considerată, de fapt, ziua înmormântării sale.

23 aprilie 1616: A murit Garcilaso de la Vega (născut Gómez Suárez de Figueroa), cronicar şi scriitor peruan de origine spaniolă, recunoscut ca fiind primul autor născut în „Americi” a cărui operă a pătruns în Europa (n. 1539).

Notă. Site-ul http://www.britannica.com/EBchecked/topic/225683/Garcilaso-de-la-Vega dă ca dată a morţii 24 aprilie 1616.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.