Alfred Alessandrescu

454
Alfred_Alessandrescu

fila de calendar rubrica leviathan.roLa 2 august 1893 s-a născut, la București, Alfred Alessandrescu (m. 18 februarie 1959, București), compozitor, dirijor, pianist, critic muzical şi profesor, director artistic și director permanent la Orchestra Simfonică Radio București (1933–1959), director muzical la Radiodifuziunea Română (1933–1938 şi 1945–1947), una dintre cele mai importante personalităţi muzicale româneşti din prima jumătate a secolului al XX-lea. A realizat numeroase turnee artistice ca dirijor, în Franţa (1924, 1937, 1957) şi Germania (1937), iar alături de mari personalităţi ca George Enescu, Jacques Thibaud, Enrico Mainardi, Eugen Polak, Alma Moodle, Cvartetul de coarde Rosé, Arthur Rubinstein, Claudio Arrau, Sviatoslav Richter, Nathan Milstein, José Iturbi, Milos Sadlo, Robert Soetens, M. Ciampi etc., Alessandrescu a susţinut concerte în calitate de pianist acompaniator şi dirijor.

În întreaga sa carieră a colaborat în recitaluri, ca pianist, cu renumiți soliști ai timpului, din țară și de peste hotare şi a dirijat peste 1500 de spectacole de operă, operetă și balet.

În amintirea sa, Studioul T8 de concerte și înregistrări al Radio România poartă astăzi numele lui Alfred Alessandrescu.

A compus muzică simfonică: Amurg de toamnă (1910), schiță pentru orchestră de coarde, Didona (1911), poem simfonic după „Eneida” de Virgiliu, Premiul II onorific de compoziție „George Enescu” (1913), Acteon (1915), poem simfonic, Premiul I de compoziție „George Enescu” (1915); muzică de cameră: piese pentru pian, vioară și cvartet de coarde; muzică vocală: lieduri pentru voce și pian pe versuri Elena Văcărescu, Tristan Klingsor (versuri în limba franceză traduse în limba română), Edmond Rostand, Alfred de Musset, Henry de Régnier, în limba originală, dar și Orchestrații și transcripții pentru peste 100 de lucrări, de toate formele și genurile; Scrieri despre George Enescu, în: „Studii muzicologice”, București, nr. 9, 1958; traduceri de librete: Don Giovanni de W. A. Mozart, Aurul Rinului și Parsifal de R. Wagner, Thaïs de J. Massenet. A revizuit traducerile libretelor Carmen de G. Bizet, Traviata și Aida de G. Verdi, Louise de G. Charpentier.

Alfred Alessandrescu, Amurg de toamnă – Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București, dirijor: Valentin Doni

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.