Antoine de Saint-Exupéry

470
Antoine de Saint-Exupéry, Toulouse, 1933
Antoine de Saint-Exupéry, Toulouse, 1933

fila de calendar rubrica leviathan.roÎn urmă cu 120 de ani, în 29 iunie 1900 s-a născut la Lyon Antoine de Saint-Exupéry (Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry), romancier, eseist şi reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist. „În timpul unui zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane la 31 iulie 1944, avionul său este doborât și Antoine de Saint-Exupéry este considerat, de atunci, dispărut.

În 1998 s-au găsit în Marea Mediterană o brățară gravată cu numele său și bucăți din avionul Lightning P38, cu care decolase din Corsica. În octombrie 2003, din largul mării, în dreptul Marsiliei au fost scoase la suprafață fragmente ale avionului, care au putut să fie identificate fără dubiu ca aparținând avionului cu care zburase Saint-Exupéry.” (Wikipedia).

Antoine de Saint-Exupéry este celebru în special datorită povestirii Le Petit Prince (Micul Prinţ, 1943), una dintre cele mai răspândite cărţi din lume, tradusă în 361 de limbi.

Romanele Courrier Sud (Curierul de Sud, 1929) și Vol de nuit (Zbor de noapte, distins în 1931 cu Premiul Femina), ilustrează experiența sa de aviator și se remarcă prin descrierea unor situații periculoase (risc de prăbușire, singurătatea la mare înălțime etc.). Terre des Hommes (Pământul oamenilor, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului) și Pilote de guerre (Pilot de război, 1942) redau filosofia de viață impregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Postume: La Citadelle (Citadela, 1948). Un sens à la vie (Să dai un sens vieții, 1956), Lettres a l’inconnue (2008;  Scrisori către o necunoscută, traducere românească de Ileana Cantuniari, Editura RAO, 2009).

Teatrul Național Radiofonic: Micul prinț de Antoine de Saint-Exupéry. Traducere şi dramatizare radiofonică de Dumitru Solomon. Regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Marcel Iureş, Ştefania Dumitru, Virgil Ogăşanu, Irina Mazanitis, Costina Ciuciulică, Mircea Constantinescu, Ion Haiduc, Constantin Cojocaru, Alexandru Bindea, Mihai Dinvale, Violeta Berbiuc.
Redactor şi producător: Irina Soare. Regia de montaj: Monica Wilhelm şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu.
Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare difuzată în premieră în 2 și 3 mai 2015.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.