De Ziua Mondială a Teatrului, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București prezintă marți, 27 martie 2018, de la ora 20.00, la Sala Mare, ARCUB (str. Lipscani nr. 84-90, București) ”Schneider & Schuster” de Joshua Sobol, în regia lui Lucian Pavel (care semnează și ilustrația muzicală), un spectacol încântător despre arta actorului, înțesat cu momente pline de umor. Traducere de Ada Maria Ichim. Cu: Mihai Călin și Richard Bovnoczki. Scenografia: Mihai Păcurar. Coregrafia: Silvia Călin.
Actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki vor putea fi admirați de publicul bucureștean, jonglând între dramă și umor în rolurile personajelor Schneider și Schuster.
Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena, şi a fost sărbătorită prima dată în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor din Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeași dată, comunitatea teatrală internațională, artiști și public deopotrivă, precum şi centrele naționale din cele 100 de țări membre ale Institutului Internațional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forței de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanității, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.
”Schneider & Schuster” prezintă povestea a doi actori evrei ce decid să înființeze, la Lodz, în Polonia, un teatru care își dorește să atingă, prin intermediul spectacolelor, toate problemele de natură socială, umană și artistică ale timpului lor, neștiind că acest plan îi va conduce ușor către capcana lagărelor de concentrare. Cei doi evrei își trăiesc o bună parte din viață închiși, urmând ca apoi să fie deportați în Siberia iar după Perestroika-Glasnost, se trezesc în sălbatica lume capitalistă de astăzi.
Piesa de teatru, scrisă în anul 1993 de Joshua Sobol și pusă în scenă cu succes în teatre din Elveția, Germania sau Suedia, este regizată și ilustrată muzical de actorul Lucian Pavel, cunoscut pentru rolurile din ”Și veni barbatul la femeie” si din recenta productie a Teatrului de Comedie, ”Nina”.
Textul lui Joshua Sobol, în traducerea Adei Maria Ichim, exploatează intens talentul, experiența și disponibilitatea artistică a doi actori, aflați într-un punct înalt al maturității artistice și al forței creative, care își utilizează toate mijloacele artistice de care dispun: Mihai Călin și Richard Bovnoczki.
”Mihai Călin şi Richard Bovnoczki se privesc în ochi, dansează, cântă, plâng, ţipă, râd, într-o captivantă tragicomedie, poate una dintre cele mai reuşite dintre cele pe care le-am văzut montate până acum. Un spectacol inteligent, original şi foarte alert despre viaţa ca un carusel, despre iubire şi prietenie, despre dezamăgire, despre arta actorului, despre teatru, despre Holocaust şi efectele sale, creat fără prea mari efecte regizorale, în beneficiul interpretării celor doi talentaţi şi expresivi artişti”. – Ileana Andrei.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și http://bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.
Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).
Stagiune de teatru organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.
Urmăriți-ne pe: pe www.arcub.ro
Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.
Comunicat al ARCUB
”Schneider & Schuster” sau Croitorul și Pantofarul
Cu ceva timp în urmă la Sala Mare a ARCUB am văzut spectacolul ”Schneider & Schuster”, comedie dramatică scrisă în 1993 de dramaturgul și regizorul israelian Joshua Sobol, avându-i ca protagoniști pe actorii Mihai Călin și Richard Bovnoczki. Regia spectacolului și ilustrația muzicală sunt semnate de actorul Lucian Pavel. Citisem mărturia lui Lucian Pavel despre acest spectacol, cunoșteam potențialul artistic al celor doi interpreți, în rest rămânea să-l descopăr ca spectator. Regizorul spectacolului afirma că ”piesa este o cronică dramatică inteligentă, povestită cu detașare, plină de farse. Ale istoriei, ale profesiei artei actorului, ale vieții. O călătorie în timp despre prietenie, despre confruntarea cu crizele majore ale istoriei și ale vârstei personajelor, toată înțesată cu un umor nebun. E despre umor. Și mai ales despre hazul cu care te privești în fiecare zi, chiar dacă festele pe care ți le joacă viața, istoria, pot fi fatale. Dacă îți lipsește acel umor sau îl rătăcești, ești pierdut.”
De fapt cine sunt cei doi protagoniști? Doi bieți actori care își retrăiesc viața cu evenimentele ei tragice și comice, într-o țară sfârtecată de nazism și comunism. Pentru cei doi actori textul este extrem de ofertant, iar ei au exploatat cu brio atât registrul dramatic, cât și pe cel comic. Doi actori, Mihai Călin și Richard Bovnoczki, în plină forță creatoare, care utilizează cu succes toate registrele, care demonstrează pe deplin arta actorului, cum bine s-a spus despre ei. Cei doi protagoniști au nuanțat cu finețe și expresivitate cele două personaje, au demonstrat că pot trece cu ușurință de la de la comic la tragic, pe un text extrem de ofertant, dar foarte dificil, fiindcă trecerea de la un registru grav la unul comic ține de posibilitățile de expresie ale fiecăruia, de puterea de a te transforma rapid, ține de talent. Cei doi actori, care râd, plâng, cântă, dansează, parodiază, mimează, creează în 90 de minute o lume frumoasă-urâtă, comică-tragică, o lume pe care o cunoaștem, dar prin teatru o redescoperim.
Regizorul a știut să exploateze la maximum calitățile extraordinare ale celor doi actori, colegi ai domniei-sale, și a creat un spațiu de teatru în care libertatea de creație e deplină. ”Schneider & Schuster” de Joshua Sobol a beneficiat de traducerea excelentă a Adei Maria Ichim. Scenografia: Mihai Păcurar. Coregrafia: Silvia Călin. Un spectacol reușit, spectacol care poate figura pe oricare scenă a teatrelor din România.
Revista Teatrală Radio, 2 mai 2017