Aceasta este întrebarea pe care Lică Barbu, coordonatorul proiectului „Zâmbetul uneşte”, le-a adresat-o copiilor la întâlnirea de vineri, 18 august 2023, de la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, locul unde grupul se întâlneşte periodic.
Luaţi prin surprindere din vârtejul jocurilor din acel moment, copiii au devenit foarte atenţi la discuţia în care li se cerea părerea.
Indiferent de tema abordată, cu atentă îndrumare, copiii devin interesaţi de jocul „de-a datul cu părerea”. Fiecare dintre ei are ceva de spus şi atunci când nu are un răspuns imediat, se inspiră unul de la altul. Faptul că li se acordă atenţie îi face mai încrezători în ei, dar şi mai comunicativi, socializând. Şi sunt aşa de cuumiiinţi încât lui Şefulicuţă i se pare că a nimerit în altă dimensiune.
Şi nu e singura dată când se întâmplă. De la începutul proiectului, cam la toate întâlnirile, s-au propus teme cu întrebări diferite: „Ce e iubirea?”, „De ce zâmbim?”, „Ce e prietenia?”, „Cine-i Dumnezeu?”, „De ce citim cărţi?”, „Cine a inventat prostia?” şi multe altele care sunt prezente în aproape o sută de videoclipuri sau în articolele de la această rubrică.
În acest sens, considerăm că proiectul „Zâmbetul uneşte” şi-a atins cu succes unul dintre scopurile propuse, iar modul de abordare a acestui gen de activitate va fi permanent îmbunătăţit.
Atmosfera de la întâlnirea de vineri a fost ca la o dezbatere despre activitatea grupului „Nino Nino”. Răspunsurile la întrebări au definit într-un fel acest grup de copii. Sinceritatea copiilor, zâmbetul lor spontan, seriozitatea răspunsurilor au ca scop edificarea activităţilor viitoare într-un mod cât mai plăcut, cât mai familial.
Nira părea puţin formală, Iulia avea ceva frumos de spus, dar nu-și găsea cuvintele, Marina a fost aproape de adevăr, Alma are idei, dar şi o memorie excelentă, Andrei pune accent pe cultura generală şi asta e foarte bine, Alex, cu isteţimea lui, e un „Titirez” şi la propriu şi la figurat, Bogdan încearcă să fie mai matur în gândire, dar copilăria îl dă de gol, iar George, recent înscris în grup, este foarte activ, interacționând cu ceilalți colegi, ceea ce ne bucură mult pentru că s-a integrat cu succes în grup.
Pe George Negoiţă l-am lăsat intenţionat la urmă ca să-l felicităm cu ocazia împlinirii celor 10 ani, pe 16 august 2023. Copiii i-au urat „La mulți ani”, l-au îmbrăţişat de l-au sufocat, pentru că aşa e între prieteni, iar Asociaţia Culturală Leviathan îi urează clipe minunate la
„Nino Nino” şi noi succese în activitatea lui creativă. Trebuie să amintim și să-l apreciem pe George pentru premiile obţinute la cele două concursuri naţionale, „Şi eu ştiu să scriu!” şi „Vreau să devin reporter!”, concursuri iniţiate de Asociaţia Culturală Leviathan în colaborare cu Biblioteca Judeţeană ,,Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă.
Cu gândul la apariţia cărţii Lumea în culorile copilăriei” la Editura Leviathan, carte cu desenele copiilor de la „Nino Nino”, copiii vă mulţumesc pentru dragostea pe care le-o arătaţi şi vă invită să vizionaţi videoclipul cu răspunsurile lor la întrebarea din titlul acestui articol.
A! Era să uităm. Joi, 24 august 2023, micii reporteri „Nino Nino şi Brăila” vor merge să realizeze un reportaj la Pizza Radu. Succes, dragi copii!
Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește
Pagina de facebook a proiectului
În cadrul acestui proiect a apărut volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.
Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.