„Cel mai vechi obiect de îmbrăcăminte” de Pușa Roth

124
gladiator

istorii și istorioare rubrica de pusa roth logo leviathan.roN-au mai fost multe veri ca aceasta care a adus cu ea călduri năucitoare, secetă extremă, o vară în care orice haină a devenit o povară. Sigur, dacă am fi avut inocența primilor oameni și nu am fi fost atât de mulți pe pământ, mulți cred că ar fi renunțat la povara hainelor înlocuindu-le cu o frunză-două, sau nu… Dar nu poți ignora moda, bate-o vina!

Pentru că lumea evoluează, obiceiurile se schimbă şi ele, la fel şi obiectele de îmbrăcăminte care s-au reinventat de-a lungul secolelor. Mă uit la TV şi aproape pe fiecare canal apar domnişoare numite vedete (unele nici nu ştiu de ce sunt numite aşa, că mare lucru nu prea au făcut, dar asta e altă poveste!) care poartă nişte costume de baie ce nu acoperă… mai nimic… şi mă refer la chiloţii tanga. Am căutat prin istoria vestimentaţiei şi am aflat că gladiatorii au fost printre primii care au purtat chiloţi tanga. Vă imaginaţi de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns!? Oare mândrele purtătoare contemporane ştiu acest lucru? Ei, şi ce dacă nu ştiu? Gladiatorii se acopereau, pe când distinsele…! Să ne amintim, doamnelor şi domnilor, că acest accesoriu, se pare cel mai vechi obiect de îmbrăcăminte, datează, potrivit Bibliei, de pe vremea primilor oameni plecaţi din Raiul etern, Adam şi Eva. Ei sunt reprezentaţi acoperindu-şi intimitatea doar cu o frunză! De-a lungul istoriei, acest obiect a cunoscut diverse forme. Să revenim la gladiatori, reamintind că celebra piesă de lenjerie intimă purta pe atunci numele de subligaculum şi era făcută dintr-o fâşie din lână albă care acoperea partea de jos a corpului şi era petrecută, în faţă şi în spate, pe sub centură.

Atleţii şi actorii greci, ca şi romanii de altfel, purtau chiloţi (perizoma) pentru a nu apărea goi. Dar, atât timpurile cât şi moravurile s-au schimbat şi în timpul celei de-a 15-a olimpiade (720–716 î.Hr.) apare conceptul de nuditate eroică. Sportivii se puteau întrece fără a avea intimităţile acoperite, ei renunţând astfel la perizoma. Schimbarea a fost atât de radicală încât a fost consemnată de istorici. Nu numai atleţii sau actorii purtau acest obiect de lenjerie, ci şi nobilii îl purtau pe sub togă. Vă imaginaţi cum ar fi fost fără!? Acum să nu vă imaginaţi că numai bărbaţii purtau acest obiect atât de necesar, ci şi femeile romane purtau sub robe un fel de chiloţi în formă triunghiulară, cu partea din spate ceva mai lată şi fixată de o centură. Obiectul de lenjerie era prins cu ace de siguranţă sau fibule.

Dacă ne întoarcem pe firul istoriei, aflăm că popoarele antice purtau un fel de perizoma. Către mijlocul secolului al VI-lea î.Hr., etruscii sunt reprezentaţi, de obicei, cu pantaloni scurţi sau chiloţi scurţi sau până la genunchi. Cuvântul chiloţi (culottes) are origini franţuzeşti. Din Evul Mediu şi Renaştere până la începuturile secolului al XIX-lea, aristocraţii francezi purtau chiloţi, adică un fel de ciorapi pantalon strânşi pe picior, a căror lungime varia, de la genunchi până la glezne. În timpul Revoluţiei Franceze, revoluţionarii erau cunoscuţi ca „fără chiloţi” („sans-culottes”), cunoscută fiind preferinţa lor pentru pantaloni.

În Ţările Române, pantalonii scurţi până la genunchi se numeau cioareci şi, deseori, erau împodobiţi cu găitane. Erau confecţionaţi din pănură albă şi groasă de dimie.

Acum cei care nu poartă chiloţi şi mă refer doar la cei de pe plajă, se numesc nudişti, dar nu vorbim de nuditate eroică ci, poate, doar de îndrăzneală, pur şi simplu. Inexprimabilii sau, mai simplu, chiloţii se vând astăzi la tarabe, prin pieţe, la rând cu legumele şi fructele. De, poate că sunt cuprinşi la categoria consumabile. Hei, dar inexprimabilii se găsesc şi în magazine, să nu fim răutăcioşi, că existe raioane de lenjerie foarte bine asortate, pentru toate gusturile şi buzunarele. Sigur, nu am vorbit de cei de lux, exclusiv pentru vedetele care îi folosesc uneori ca obiect unic de îmbrăcăminte. Moda e modă, doamnelor şi domnilor, şi e necesar să fii în pas cu ea, mai ales dacă ţi se spune că eşti vedetă. Pentru utilizatorii internetului, există şi posibilităţi online. De cumpărare, se înţelege. Dacă nu, nu!

Vezi arhiva rubricii Istorii și istorioare de Pușa Roth

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.