Cardul european de sănătate este un document ce poate fi utilizat de către românii asigurați în sistemul național de sănătate pentru a beneficia de asistența medicală necesară, dar doar în cazul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.
În primul rând, cardul european de sănătate poate fi utilizat doar în cazul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, pe o perioadă de până la 6 luni pe care o persoană o petrece în alt stat, indiferent de motivul deplasării, mai exact, fără să conteze dacă deplasarea este făcută pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii.
În al doilea rând, cardul european de sănătate nu acoperă costurile tratamentului atunci când scopul deplasării este acela de a obține acest tratament, nu este o alternativă la asigurarea de călătorie și nu garantează obținerea de servicii medicale gratuite.
Nu în ultimul rând, cardul european de sănătate poate fi folosit pentru obținerea de servicii medicale în spitalele de stat din toate statele membre ale Uniunii Europene, nefiind valabil în România, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.
Rubrica „Juridice” fiind interactivă, așteptăm întrebările dvs. pe site (la comentarii) sau la adresele de e-mail: zorzoliu.iulia@gmail.com, leviathan.romania@yahoo.com, costintuchila@gmail.com, pusa.roth@yahoo.com
Iulia Zorzoliu este membră a Colegiului Consilierilor Juridici București.