”Constantin Noica, un bunic plin de dragoste” de Daniela Șontică

2562
Constantin Noica la Păltiniș. Foto © Dinu Lazăr
Constantin Noica la Păltiniș. Foto: © Dinu Lazăr

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roLa 19 iulie 1909 se năștea la Vitănești, în județul Teleorman, filosoful român Constantin Noica. În urmă cu câțiva ani am cunoscut-o personal pe fiica acestuia, Alexandra Noica-Wilson, venită în Alexandria la sărbătorirea centenarului nașterii tatălui său.

Vorbind pentru puţin timp cu Alexandra Noica şi privind-o în ochi a fost ca şi cum aș fi privit în ochii filosofului român.

Am văzut-o bucuroasă de evocarea pe care au făcut-o cei prezenţi la centenarul tatălui său.
”Sunt foarte uimită de marea dragoste pe care toată lumea a arătat-o faţă de tata şi de scrierile lui”, spunea ea. A citit cu glas tremurat un fragment dintr-o scrisoare în care Constantin Noica îi învăţa pe ei doi, Alexandra şi Răzvan (azi părintele Rafail), copiii lui, să nu-şi uite rădăcinile, să rămână nişte buni români. În liniştea de după eveniment, am întrebat-o dacă a împlinit acest sfat şi a mărturisit: ”Întotdeauna. Noi suntem români, suntem născuţi aici, iar fratele meu, iată, s-a şi întors să trăiască în România. Eu am familia în Anglia, mi-e mai greu să vin, acolo e rostul meu. Dar tata a înţeles asta. Nu uit niciodată de unde am plecat.”

Alexandra-Noica
Alexandra Noica

Care este cea mai dragă amintire legată de tatăl său? Alexandra Noica a răspuns: ”Ziua în care tata a venit la noi prima dată după ce plecasem din ţară, în 1972, și ne-a zis cuvintele acestea: «Cu voi nu vreau să vorbesc filosofie, mă plictiseşte. Vreau să ştiu ce faceţi!». Şi a fost aşa de frumos atunci… Voia să ştie toate nuanţele vieţii noastre, tot ce gândim, tot ce facem, tot ce vrem să fim, ca un tată adevărat. Eu mi-am scris amintirile, le-am adunat puţin câte puţin, pentru copiii mei. N-am crezut să fie o carte, dar aşa s-a întâmplat să fie”.

“Treziţi-vă, suntem liberi!”, așa se numește cartea Alexandrei Noica despre copilăria în România și plecarea în Anglia.

Alexandra – tatăl ei îi spunea Dina –, ne-a mai povestit că pentru cei patru copii ai săi, vizitele bunicului filosof au rămas printre cele mai frumoase aduceri-aminte: ”Ei ştiau că, deşi România nu era liberă şi el era departe de ei, ştiau că bunicul lor este cineva special, un bunic foarte plin de dragoste pentru ei. Întotdeauna când venea la noi, tata avea timp pentru ei, le făcea cadouri, făcea mici lecţii cu ei. Îl interesa ce poate să fie fiecare când va fi mare. Despre fata mea mai mare, Anita, a spus că poate să fie profesoară, văzând-o că este mai ocupată de cei mai mici. Îi zicea: «Ai talent de profesoară» și, într-adevăr, se ocupă de copii. Tata era atent cu toţi, îi întreba tot felul de lucruri, îi încuraja. Cei doi copii mai mici ai mei nu pot citi, sunt inocenţi, nu au conştiinţa primejdiei… Lor le zicea tata: «Eu nu ştiu englezeşte bine şi în fiecare zi, voi trebuie să mă învăţaţi 12 cuvinte», asta ca să îi forţeze cumva să gândească, să îi facă să lucreze cu mintea lor.”

Constantin Noica foto
Constantin Noica

Fiica filosofului mai povestea cât de firesc era tatăl său în familie, cum își ducea nepoții atât de dragi și de rar întâlniți la plimbare, iar la întoarcere le zicea: ”Eu acum mă odihnesc, iar voi trebuie să mă vegheaţi. Vă rog să nu mă lăsaţi să sforăi…”. Și ei îi vegheau somnul… Constantin Noica și-a vizitat familia din Anglia în 1983 pentru ultima dată.

Alexandra Noica spunea că regretul că tatăl ei a rămas în România, iar ea cu mama și fratele au plecat din țară a fost dublat de un alt sentiment: ”Am ştiut că şi-a iubit ţara şi de aceea n-a plecat de aici. În felul acesta, ne-a lăsat şi pe noi cumva să fim liberi…”.

Fiica lui Noica și-a botezat ortodox copiii, iar cel de-al doilea soţ al ei este un englez care a trecut și el la ortodoxie, botezându-se cu numele Barnabas.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.