Sindicaliștii Uniunii Naționale a Postacilor și Răspândacilor din România (UNPRR) au intrat în această dimineață la o nouă rundă de negocieri cu reprezentanții Departamentului pentru Postacii și Răspândacii de Pretutindeni (DPRP), după o noapte în care discuțiile s-au axat pe semnarea unui contract colectiv de muncă (CCM) care să cuprindă promovarea unor relații de muncă echitabile, de natură să asigure protecția socială a persoanelor care lucrează ca postaci sau care desfășoară activități de răspândac.
„Am stat azi-noapte până după ora 2:30 la negocieri cu membrii conducerii Departamentului și am stabilit să reluăm negocierile în această dimineață. În principiu, am rezolvat cel mai problematic aspect și anume să introducem în CCM faptul că toți postacii și răspândacii din România (dar și din diaspora) să poată fi angajați cel puțin cu contract de muncă pe durată determinată. Suntem convinși că astfel o să punem punct exploatării abuzive și ilegale a postacilor, care erau până acum plătiți cu sume jenante de ordinul a câtiva zeci de bani pe mesaj și, în egală măsură, și a răspândacilor, care beneficiau de un mic comision pentru fiecare pliant distribuit în mâna sau în căsuța poștală a beneficiarului-țintă„, a declarat înainte de a intra la negocieri Isăilă Gănescu, președintele Uniunii Naționale a Postacilor și Răspândacilor din România (UNPRR).
Liderul sindical a afirmat că în prezent se caută soluții și pentru solicitarea UNPRR referitoare la retribuirea suplimentară a postacilor care controlează mai mult de cinci conturi pe platforma Facebook, dată fiind complexitatea procesului de trolling/spamming cu multiple browsere.
„Mai avem divergențe pe punctul 18, privind postacii care lucrează pe mai multe conturi și care reușesc să spameze aproximativ 300-400 de comentarii/postări pe tură. Noi credem că este imperativ ca pentru aceștia să existe și un spor de performanță, de care Departamentul și partidele politice trebuie să țină cont. Una e sa ai o normă de 100 de mesaje/tură și alta e să fii asemeni lui Stakhanov și să-ți faci norma de 3 sau 4 ori. Din câte am văzut însă, există deschidere din partea partenerilor, iar acest lucru înseamnă că discuțiile sunt pe drumul cel bun„, a adăugat Gănescu.
Uniunea Națională a Postacilor și Răspândacilor din România (UNPRR) este o organizație sindicală care reunește pe baza liberului consimțământ organizațiile sindicale de tip federativ ale postacilor și răspândacilor din România. UNPRR a luat ființă în data de 2 noiembrie 2015, când reprezentanții celulelor de postaci din Kiseleff 10, Modrogan 22 şi Aviatorilor 86, alături de șase federații de răspândaci s-au reunit într-un Congres Național și au decis să-și unească eforturile punând astfel bazele Uniunii. Rolul determinant din spatele acestei efuziuni frățești l-a avut publicarea unor părți din rechizitoriul procurorilor DNA din dosarul „Gala Bute” pe blogul tolo.ro deținut de ziaristul Cătălin Tolontan.
„Când am citit că la aia ai lu’ Luluța norma era de 100 de mesaje, când la noi este de 150 am vrut să mă duc peste domnu’ Dragnea și să-i zic că eu una, imi dau demisia. Apoi, am vorbit cu ceilalți postaci – că, vorba aia, ne știm unii pe alții mai bine decât ne cunoaștem vecinii de bloc – și am hotărât să facem ceva pentru noi înșine și pentru întreaga breaslă„, a declarat imediat după ieșirea de la Congres, vice-președinta noii organizații sindicale și membră a echipei de postaci de pe PSD-online, Elvira Gugescu.
Singurii postaci de partid care nu s-au afiliat la UNPRR sunt cei din grupul progresiștilor din Uniunea pentru Progresul României (UNPR) condus de Gabriel Oprea.
„Nu ne vom alătura aceastei organizații, pentru că toți cei care astăzi vorbesc despre unitate și fraternitate între postaci au făcut mișto de noi, spunând că suntem niște oi proaste, atunci când Turcescu ne-a făcut public de cacao sau când Pușcaș a dezvăluit tuturor elemente critice și secrete ale sistemul nostru de postaci„, a susținut Tomița Bârsan, o legendă a postacilor progresiști. „Știți ce dureros este să ți se răspundă la mesajele despre interesul național cu tot soiul de replici in genul „Behehee” sau „Be-he-heeeee„? Sau să vezi cum profilele de Facebook ale postacilor tăi sunt făcute publice și ceilalți să te ia peste picior? Nu, așa ceva nu se uită și nici nu se iartă” a adăugat Tomița Bârsan.
(Notă: Acest articol este un pamflet şi trebuie tratat ca atare).