Corul de Cameră Ascendis

100
corul ascendis

logo rubrica musica leviathan.roAscendis Choir sau Corul de Cameră Ascendis este un ansamblu cameral format din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, aceștia fiind studenți sau absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București sau ai diferitelor Universități de Muzică din țară. Ascendis Choir a luat naștere la inițiativa dirijorului său Eduard Dinu, alături de care au stat un grup de studenți și apropiați, membri cu care acesta a colaborat pe parcursul a multor ani în ansamblurile în care a fost dirijor.

Corul Ascendis are ca scop principal promovarea muzicii culte românești, atât prin abordarea compozitorilor consacrați, cât și prin prezentarea în primă audiție a lucrărilor muzicale  contemporane. De asemenea, acesta susține și repertorii variate ce cuprind lucrări din întreaga istorie a muzicii universale. Încă din prima luna de la înființarea ansamblului, a susținut un turneu în China, turneu în care Ascendis Choir a cântat pe scene importante din orașele Beijing și Shanghai, având un număr total de cinci concerte. Imediat după întoarcerea în țară, au fost solicitați să colaboreze cu Fundația „Galeriile Artmark” pentru un eveniment privat, cu Primăria Capitalei și Teatrul „Excelsior” în vederea susținerii a opt concerte – eveniment în Piața Constituției în perioada iulie-august 2018, cu Fundația Med Publicis, cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, cu ProTV în vederea participării în cadrul emisiunii „La Măruță”, cu TVR în vederea realizării unui reportaj de promovare al ansamblului, cu Radio Guerilla unde au fost invitați de mai multe ori în cadrul unor emisiuni diferite.

Eduard Dinu s-a născut în anul 1992, în jud. Prahova, localitatea Urleta, iar primii paşi în lumea muzicii i-a făcut încă de la vârsta de cinci ani, când începe studiul pianului. Ulterior devine elev al Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, la secţia pian.Cei paisprezece ani de activitate pianistică, au fost încununaţi de participarea sa în calitate de solist, alături de orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, interpretând Rhapsody în Blue de George Gershwin.

Dacă pianul a fost prima sa dragoste, muzică corală a reprezentat pentru Eduard Dinu o nouă experienţă şi o adevărată revelaţie. Activitatea sa din cadrul Corului Liceului de Artă „Carmen Sylva”, pe tot parcursul celor doisprezece ani de studiu, a fost marcată de numeroase concerte şi recitaluri susţinute în cadrul acestui ansamblu, apogeul fiind reprezentat de participarea la Festivalul Coral din Bratislava, unde corul a obţinut premiul I şi medalia de aur pentru merite deosebite. În paralel, Eduard Dinu a devenit din anul 2008 membru al Corului Momentum, ocazie ce i-a oferit posibilitatea de a experimenta şi ipostaza dirijorală. Începând cu anul 2011, dorind să-şi perfecţioneze pregătirea muzicală, se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la specializarea Dirijat de Cor Academic. Primii pași în arta dirijatului au fost călăuziți de maestrul său conf. univ. dr. Gabriel Constantin Popescu (maestru de cor al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”), cel care l-a susținut și l-a sfătuit necontenit. Dragostea şi dăruirea pentru muzică corală l-au determinat să îşi formeze un ansamblu coral încă de la începutul studenţiei, lansându-şi astfel o frumoasă carieră dirijorală. Realizează recitaluri şi concerte în Bucureşti şi în ţară, în acelaşi timp colaborând şi cu artişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti. Anul 2013 reprezintă momentul în care destinul său se leagă de cel al Corului Regal, devenind membru al partidei de tenor a ansamblului, pentru ca mai apoi în anul 2015 să preia bagheta dirijorală a acestuia, până în anul 2018 atunci când decide să pornească un nou proiect și anume proiectul „Ascendis Choir”. În cariera sa dirijorală a susținut numeroase concerte în țară pe cele mai importante scene, a participat în calitate de dirijor al Corului Regal în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, unde a fost cel mai tânăr dirijor din ediția 2017; dar și în străinătate, realizând un turneu în China alături de Corul Ascendis, unde a susținut 5 concerte în orașele Beijing și Shanghai. În anul 2019, a fost membru al juriului în cadrul emisiunii realizate de ProTV, „Cântă acum cu mine”, filmările având loc la Varșovia (Polonia) în luna ianuarie. În prezent, Eduard Dinu este și dirijorul Corului Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.