Atunci când primim daruri, fiecare din noi primeşte odată cu darul şi un univers de bucurii, unind sentimentele de dăruire sufletească într-o singură fiinţă. Copiii au un imens glob de satisfacţii fericite atunci când primesc un dar, bucurându-se până şi de o mărgică, oricât de mică.
Proiectul ”Zâmbetul uneşte”, iniţiat de către Asociaţia Culturală Leviathan la Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, este o acţiune specială în care sunt primiţi copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, fără nicio pretenţie financiară, fără discriminări privind condiţia socială, sex, religie şi originea naţională sau etnică. Toţi copiii sunt primiţi în condiții de egalitate.
Proiectul a pornit la drum fără un buget special şi cum oricare activitate artistică are nevoie de un minim de venit, şi grupul artistic ”Nino Nino” este dispus să primească sprijin financiar din sporizări pentru unele cheltuieli de circumstanţă.
Deocamdată încercăm să ţinem pasul cu dragoste, prietenie şi multă responsabilitate.
Şi totuşi, cu un mic efort, se mai găsesc resurse pentru sprijinirea unor evenimente pe care Asociaţia Culturală Leviathan, prin Puşa Roth şi Costin Tuchilă, le presupune, cu gesturi de dăruire pentru copii.
Aşa cum s-a întâmplat marţi, 3 septembrie 2019, când copiii membri ai grupului artistic ”Nino Nino”, au primit câte un pachet de rechizite pentru noul an şcolar în funcţie de vârstă şi aptitudini la desen.
Bucuria a fost imensă. Nici dacă primeau jucării sau dulciuri nu ar fi fost atât de entuziasmaţi. Important e că au primit ceva.
Şi a început ciorovăiala copilărească. ”Vezi? Caietul meu e cu mulţi muţulache”. ”Ete na! Eu am cu multe flori, aşa cum îmi place”. ”Opaa! Eu am un pix cu roşu. Tu n-ai” Ba avea, dar era căzut pe jos.
Pentru a le pondera entuziasmul, Lică Barbu le-a cerut copiilor să participe la discuţii privind planurile de viitor ale grupului artistic, cât şi, fiind doar un singur exemplar, să răsfoiască numărul 3 al revistei ”Leviathan”, recent apărut.
Fără indicaţii despre ce cuprinde revista, copiii au descoperit că pe coperta 3 a revistei scrie despre grupul lor artistic. S-au strâns ciotcă să aprecieze şi nu mică i-a fost mirarea lui Lică Barbu când copiii au insistat să citească o poveste scrisă de el, publicată în paginile revistei.
Au citit pe rând fiecare câte un paragraf cu toate că Lică Barbu le-a explicat pe scurt ce cuprinde povestea ”Groapa lui Zercea”. Pentru a cunoaşte toată povestea, revista a fost împrumutată acasă Emei Popîrlan, urmând să o înmâneze şi celorlalţi colegi.
După ce s-a discutat cine va interpreta un monolog scris de Lică Barbu, copiii au plecat spre casă mai bogaţi sufleteşte, purtând cu ei gândul că cineva îi iubeşte şi-i înţelege.
A doua zi, pe 4 septembrie 2019, s-au făcut înregistrări audio cu interpretarea unei melodii dintr-un colaj muzical şi s-a planificat noul program de lucru al grupului, dat fiind că orarul de şcoală diferă. Începând de săptămâna viitoare, se vor întâlni pe grupuri de lucru.
S-a planificat şi o ieşire duminica într-un parc de agrement, ca un fel de picnic, unde copiii vor desena pe asfalt şi, ca semn de iubire, vor îmbrăţişa trecătorii. Pur şi simplu.

Când s-a trecut la testul-joacă ”De-a pantomima”, în care li s-a sugerat să mimeze ceva static cum ar fi un butoi, o legumă, un stâlp, activitatea părea că nu mai are control şi bucuria jocului s-a dezlănţuit. Toţi copiii s-au prăpădit de râs.
Demn de remarcat este că membrii grupului au început să ia atitudine privind disciplina sau modul de interpretare. Asta înseamnă că, în majoritate, dau importanţă şi se implică în bunul mers al activităţii proiectului.
Mulţumit de faptul că proiectul funcţionează, Lică Barbu a mulţumit Brăilei pentru frumosul dar primit de la copiii brăilenilor.
Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește
Pagina de facebook a proiectului.
Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu