„Despre absență în mai multe secvențe…” de Ionuț Cristache

242
absenta

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roPrima…

Una dintre etapele fericirii trebuie să fie absenţa gândurilor, spunea un scriitor român. Dar ce este absența? Lipsa unei ființe sau a unui obiect din locul unde ar fi trebuit să se afle? Pierderea bruscă și de scurtă durată a cunoștinței, întâlnită în epilepsie? Neatenție, indiferență a cuiva? Mai mult decât atât, absenţa este, în aceeaşi măsură, medicament împotriva urii, dar şi armă împotriva dragostei, cum scria Jean de la Fontaine. Iar Proust se întreba: absenţa nu este, oare, pentru cel care iubeşte, prezenţa cea mai sigură, cea mai eficace, cea mai vie, cea mai indestructibilă, cea mai fidelă?

Absenţa e un gol, o aşteptare, e moarte şi viaţă deopotrivă și vă reamintesc cuvintele lui Nichita Stănescu: „viaţa este o scurtă absenţă între două existenţe”. Drept este că aceia care nu sunt de față nu au niciodată dreptate. Și știți cum se mai spune, absența trebuie completată cu rememorarea. Memoria este oglinda în care îi vedem pe cei absenți.

Unul dintre cele mai grele lucruri de făcut este să lași trecutul să plece, mai ales atunci când aceasta este cea mai bună alegere conștientă pe care trebuie să o faci, pentru a te salva. Procesul de a alege absența durează ceva timp, a reuși să-l depășești poate fi o provocare supremă, iar tu ești singura persoană care o poate câștiga.

Uneori, absența poate redeschide rănile din inima ta, dar nu uita că totul face parte din procesul de vindecare, rostea pe o scenă un mare actor. Și, continua, chiar avem nevoie de acel mic impuls care ne va face să mergem mai departe, să ne oblige să facem în sfârșit un salt mare din trecut în viitor și să vedem lumina în tot întunericul care ne înconjoară.

Adesea uităm că totul se întâmplă cu un motiv și pentru o cauză mai mare. Este ca atunci când o ușă se închide, doar că ușile noi se deschid mereu.

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.