Despre Nicolae Labiș și Școala de Literatură în cadrul noii serii online „Portret de autor” a ICR Tel Aviv

119
Maria Găitan Mozes
Maria Găitan Mozes

logo icrInstitutul Cultural Român de la Tel Aviv a lansat, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de Youtube al institutului, o nouă serie de evenimente online, adaptate realităților culturale prezente – Portret de autor, în cadrul căreia sunt realizate incursiuni culturale în activitatea literară a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale israeliene care au rădăcini românești sau care realizează frecvente schimburi culturale cu comunitatea israelienilor de origine română.

Prima videogramă din această serie, prezentată în data de 29 octombrie 2020, i-a fost dedicată autoarei israeliene de origine română Maria Găitan Mozes, aflată în dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv. În cadrul materialului s-a realizat un periplu virtual prin istoria Școlii de Literatură „Mihai Eminescu” din București, a cărei absolventă a fost scriitoarea, precum și prin cariera literară și didactică de peste 70 de ani în domeniu.

Autoare publicată în paralel în cele două țări, Israel și România, nonagenara Maria Găitan Mozes este o sursă de amintiri literare prețioase despre activitatea scriitorilor israelieni de limbă română de-a lungul a jumătate de secol, precum și despre istoria scenei literare românești a anilor ’50. Scriitoarea a făcut parte din prima promoție a Școlii de Literatură „Mihai Eminescu” din București, care „a fost un model pentru mine.[ …] Erau condiții foarte civilizate, o casă frumoasă de pe Kiseleff și erau oameni foarte interesanți. Oameni de toate nivelurile de cultură.”

La deschiderea cursurilor Școlii, Mihail Sadoveanu a declarat „scriitor te naști, nu te poate face nimeni scriitor”. Absolvenții Școlii, fie cei din prima promoție sau cei din promoțiile ulterioare, au fost „un grup foarte unit, oameni care i-au ajutat mult pe ceilalți colegi”. Printre membrii primei promoții s-au numărat, alături de Maria Găitan Mozes, cei din „Grupul de la Cluj”, respectiv Aurel Rău, Traian Filip, Victor Felea, dar și Georgeta Horodincă, Sami Damian, Mira Iosif, Ștefan Bănulescu, Aurel Covaci, Ilie Purcaru, Ștefan Iureș, Solo Juster, Haralambie Zincă și Nicuță Tănase.

Una dintre cele mai proeminente figuri literare a celei de-a doua promoții a fost poetul Nicolae Labiș, despre care autoarea spune că „Labiș a făcut foarte multă zarvă prin prezența lui copilărească”. Alături de acesta, promoția a doua a inclus numeroase personalități culturale românești precum Gheorghe Tomozei, care „era o figură foarte interesantă; în primul rând era un bărbat foarte frumos, era ca o flacără – tot timpul avea ceva de discutat, de pus probleme”, Lucian Raicu, Florin Mugur, Ion Gheorghe, Ion Lăncrănjan, Lucian Pintilie, Aurora Cornu, Ion Acsan, Horia Aramă, G. D. Vasile, Alexandru Andrițoiu, Nicolae Stoian, Doina Sălăjan, Doina Ciurea, Sonia Larian, Elena Dragoș, Mihaela Monoranu, Emilia Căldăraru, Violeta Zamfirescu, Carol Isac și Izu Schechter.

În Israel, autoarea a reluat legătura cu profesorul acesteia de la Școala de Literatură – Andrei Strihan, precum și cu alți absolvenți ai Școlii care imigraseră în Israel, ca I. Schechter sau Solo Juster. La îndemnul lui Alexandru Mirodan, aceasta s-a înscris în Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română și a publicat prima plachetă de poezii, Identitate, „o carte simbol. O carte care s-a bucurat și de lectura fostului președinte al Statului Israel – Shimon Peres. Acesta m-a felicitat personal și a apreciat, în mod special, poezia care dă titlul volumului.” Despre cenaclul literar „Punct” înființat de soții Juster și frecventat de nume importante ale literaturii de limbă română din Israel – precum Zoltan Terner, Shaul Carmel, Luiza Carol, Andrei Fischoff, Getta Berghoff sau Solo Har, Maria Găitan Mozes a subliniat că „Eugen Campus era conducătorul nostru spiritual. Se punea mare accent pe punctualitate, pe seriozitatea discuțiilor și pe vocea critică și obiectivă.”

Materialul video în limbile română și ebraică, cu subtitrare în limba engleză, poate fi vizionat pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/videos/691334441517741 și pe canalul de Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=MZwQbsxRqR0

Maria Găitan Mozes, autoare de poezie, proză și literatură pentru copii, născută în satul Vărzăreștii Noi (actualmente în Republica Moldova), a ajuns în România în 23 august 1944 ca refugiată de război, a urmat cursurile Școlii Pedagogice și a fost învățătoare. A fost selecționată pentru talentul ei literar și gazetăresc în prima promoție a Școlii de Literatură „Mihai Eminescu” în anii cincizeci, fiind colegă cu cei care aveau să devină marii scriitori români Nicolae Labiș, Aurel Rău, Gheorghe Tomozei, Florin Mugur, Lucian Raicu ș.a. A fost ani de zile redactor la revistele pentru copii și tineret și a publicat numeroase cărți între care Sub tâmpla cerului, Las inima să spună, Zâmbind sub poverile vieții. A imigrat în Israel în 1977 și s-a integrat în mișcarea literară a scriitorilor israelieni de limba română cu sprijinul lui I. Schechter, al lui Eugen Campus, Gina Sebastian Alcalay, Solo Iuster și Andrei Strihan. A fost membră a Cenaclului „Punct” și a publicat în periodicele „Ultima oră”, „Tribuna Magazin”, „Orient Expres”, „Gazeta Românească”, „Izvoare”, „Orient Expres”, „Punct”. A publicat numeroase volume în limba română, parte dintre ele fiind și traduse în ebraică. A activat peste 20 de ani în cenaclul literar alături de Zoltan Terner, Shaul Carmel, Luiza Carol, Andrei Fischoff, Getta Berghoff, Solo Har. Alexandru Mirodan i-a semnat prefața unor cărți publicate în Israel.

Comunicat al ICR Tel Aviv

Arhiva Institutul Cultural Român

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.