”Dimitrie Belizarie, pictorul Catedralei Patriarhale” de Daniela Șontică

1634
Catedrala Patriarhală din București, frescă de Dimitrie Belizarie
Catedrala Patriarhală din București, frescă de Dimitrie Belizarie

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roDe-a lungul istoriei sale, Catedrala Patriarhală din București a fost pictată în mai multe rânduri. Despre primii ei pictori nu se mai ştie nimic. Datele în ceea ce priveşte pictura încep cu 1834, când Nicolae Polcovnicul a executat lucrarea în stil neoclasic. Între 1932 şi 1935, Dimitrie Belizarie a fost cel care a pictat din nou Catedrala, în manieră neobizantină. Despre acest pictor nu se cunosc prea multe lucruri, dar se știu sfintele lăcașuri pe care le-a îmbrăcat cu pictură. Iată câteva dintre acestea: biserica de lemn din Costești-Argeș, Biserica Sf. Nicolae din Comarnic, biserica ”Sfântul Ilie” a mănăstirii Topliţa, biserica bucureșteană Cărămidarii de Sus, biserica Mănăstirii Căldărușani.

Data de 18 aprilie 1930 a fost una de mare încercare pentru bisericuţa de lemn din Costeşti-Argeș. Arzând complet în Vinerea Mare a Sfintelor Paşti, a trebuit să fie refăcută, iar când a fost gata, a primit hramul ”Sfântul Proroc Ilie”, pictura ei fiind realizată de Dimitrie Belizarie. La sfinţirea care a avut loc în 1935 au participat Patriarhul Miron Cristea și Regele Carol al II-lea.

Biserica Sfântul Nicolae din Comarnic este și ea împodobită cu picturile lui Dimitrie Belizarie. Definitivată în anul 1910, biserica a fost construită pe cheltuiala familiei Bibescu, care a şi donat o serie de odoare sfinte, toate din argint.

Alte picturi ale lui Dimitrie Belizarie pot fi admirate şi în biserica Mănăstirii Topliţa din judeţul Harghita, ctitoria Patriarhului Miron Cristea. Și biserica de lemn din curtea acestei mănăstiri, ridicată iniţial în satul Stânceni, judeţul Mureş, şi strămutată în anul 1910, are pictură în stil bizantin semnată de același Belizarie, în 1928.

Un alt loc unde priceperea pictorului se vede şi astăzi este biserica Mănăstirii Căldăruşani de lângă Bucureşti, ale cărei fresce (biserica mare) mare au fost restaurate de Belizarie în anul 1911.

Biserica bucureșteană Cărămidarii de Sus, construită în 1856, păstrează şi ea lucrări ale pictorului Dimitrie Belizarie, realizate în anii ’30 ai veacului trecut.

Belizarie a fost implicat și în viața socială, empatizând cu confrații, militând pentru drepturile artiștilor. Astfel, la inițiativa mai multor pictori, s-au pus bazele Sindicatului Artelor Frumoase din Bucureşti (SAF), Belizarie devenind vicepreședinte în perioada 1938 – 1948.

Dimitrie Belizarie a pictat împreună cu pictorul Arthur Verona, în anul 1936, Capela Cimitirului Bellu din București. Cei doi artiști erau buni prieteni, la începutul secolului al XX-lea, înființaseră pe lângă Mitropolia din București o școală de pictură prin care s-a dorit readucerea picturii românești în iconografia ortodoxă la tradițiile bizantine, atât în frescă cât și în iconografia de șevalet.

Artiștii Alina și Marin Gherasim, cu expoziții atât în țară, cât și peste hotare, sunt descendenții celui care a pictat Catedrala Patriarhală.

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

1 COMENTARIU

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.