Din actualitatea internațională

83
Maria Callas la Milano în 1957
Maria Callas la Milano în 1957

Limitări la vizitarea Acropolei din Atena

În urma unei recente decizii a doamnei Lina Mendoni, ministrul Culturii din Grecia, vizitarea Acropolei din Atena, monument vechi de 2500 de ani și care trebuie protejat, începând de la 1 septembrie 2023, numărul orelor de vizitare se va reduce la 12.

Tot ministrul Culturii a anunțat ca, de la 1 aprilie 2024, sisteme similare vor fi introduse și la alte situri arheologice din Grecia.

Conform unei agenții elene specializate, s-a aflat că în 2022, Acropola ateniană a fost vizitată de 3 milioane de persoane, față de 1,2 milioane din anul anterior, din cauza pandemiei.

Genul acesta de măsuri se iau în lumea întreagă, astfel  multiplicându-se exemplele de conservare a patrimoniului istoric și cultural, în fața așa-numitului „suprafurism”.

Omagierea Mariei Callas

„Ea a făcut să strălucească cultura greacă, motiv pentru care Opera din Atena ține să-i aducă omagiu Mariei Callas, cea mai mare cântăreață a tuturor timpurilor.” Aceste cuvinte îi aparțin lui Giorgos Koummendakis, director al primei scene lirice a Greciei, justificând importantul program consacrat anului aniversar Callas.

Iar Panaghis Pagoulatas, director artistic al Operei ateniene, a completat: „Datorită ei, arta lirică și-a găsit locul în Grecia și pentru asta îi suntem recunoscători, aducându-i azi acest omagiu.”

Opera din Atena este gazda a zeci de evenimente dedicate divei.

În primăvară, s-a montat o nouă producție a operei Medeea de Luigi Cherubini, fiind vorba de o coproducție cu Metropolitan Opera din New York și operele din Chicago, Toronto și Atena. În rolul titular – soprana italiană Ana Pirozzi, iar în rolul Neris a fost mezzosoprana Nefeli Kotseli, o tânără, pe care unii o consideră noua Callas. De amintit că Maria Callas a început din 1953 interpretarea acestui rol, de la Scala din Milano până la Teatrul de Operă din Roma, pentru ca abia din 1961 să ajungă cu acest rol în Grecia.

„A rămas în anale interpretarea pe care a dat-o ea în teatrul antic din Epidaur. Cei 15.000 de spectatori erau veniți din cele patru colțuri ale țării, pentru a o asculta în acest loc magic. Seara aceea a devenit mitică”, a spus muzicologul Sofia Kobotiati. Aceasta pregătește o expoziție dedicată lui Callas, care va fi prezentată la Biblioteca Națională a Greciei, găzduită, ca și Opera Națională, de Centrul Cultural Stavros-Niarchos, o clădire modernă, din sticlă și metal, inaugurată la Kallithea, o suburbie a Atenei, în 2017. Arhitectul acestui ansamblu este renumitul arhitect italian Renzo Piano (n. 1937), care a realizat, între altele, și faimoasa clădire a Centrului Național de Artă și Cultură Georgescu-Pompidou din Paris.

Seara de gală a avut loc la 16 septembrie, ziua în care, în 1977, s-a stins din viață marea cântăreață, evocată anul acesta. Aflat la poalele Acropolei, Teatrul Odeon Herod Atticus a găzduit seara de gală. Patru cântărețe reiau rolurile principale ale „Divinei”, care i-au marcat cariera: Leonora, Alicia, Isolda și Ophelia. A fost reluat și programul recitalului pe care marea Callas l-a oferit, în 1957, în același loc, programul acesta urmând să fie difuzat pe net. Cu acest prilej, au fost prezentate de la arii din Tosca și Cavalleria Rusticana în greacă, până la Paloma, toate lucrările pe care le-a cântat în Grecia.

Pe 2 decembrie, ziua centenarului, se va prezenta un film documentar despre perioada greacă a carierei viitoarei„ La Divina”. Se știe că, deși născută la New York, Maria Kalogeropoulos a trăit la Atena începând de la vârsta de 13 ani. Documentarul va fi difuzat și pe canalul multimedia de operă (GNO TV). În urmă cu doi ani, o statuie a cântăreței a fost realizată de sculptorița Aphrodita Liti și instalat la poalele Acropolei.

În lunile următoare, se va inaugura și un muzeu Maria Callas, iar Wagner Music va publica, în septembrie, întreg ansamblul de discuri consacrate vreodată Mariei Callas. În ediție limitată vor fi prezentate 74 dintre cele mai mari roluri interpretate de inegalabila Maria Callas, căreia întreaga lume muzicală îi va aduce, anul acest, un binemeritat omagiu.

Grupaj realizat de Madeleine Karacașian

 

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.