Dmitri Hvorostovski – articol de Raul Gabriel Gavra

122
Sursa foto: Radio România Muzical
Sursa foto: Radio România Muzical

fila de calendar rubrica leviathan.ro„Domnul Hvorostovski era în esență un bariton liric cu o voce mai ușoară. Dar sunetul său distinctiv – cu culorile sale roșii și calitatea ușor tainică, combinând melancolie în stil rusesc cu lirism catifelat italienizat – a fost atât de pătrunzător, încât a putut trimite note de top mari în creștere. El putea comanda scena și, în cel mai bun caz, era un actor nuanțat.” (1)

Dmitri Aleksandrovich Hvorostovski s-a născut în 16 octombrie 1962 în orașul siberian Krasnoiarsk. A fost crescut de bunicii materni (bunicul era veteran de război), părinții lui, Ludmila (ginecolog) și Alexandr (inginer chimist), muncind foarte mult.

A început să cânte de la 4 ani, fiind crescut într-un mediu care i-a permis și l-a încurajat să se dezvolte în acest domeniu. Alexandr chiar spera la o carieră muzicală (dar ca pianist) pentru fiul său. A urmat cursurile școlilor de muzică nr. 4 și 6 din oraș, cele ale Colegiului Pedagogic (departamentul de dirijare corală) și ale Institutului de Arte de Stat. În timpul studiilor, a cântat într-un grup muzical semiamator și a fost membrul unei trupe rock. După finalizarea institutului, a fost angajat ca solist la Teatrul de Operă și Balet de Stat.

Nu după mult timp, artistul a început să participe la concursuri. Competiția care i-a adus recunoașterea internațională a fost BBC Cardiff Singer of the World (pe care a câștigat-o în 1989). A fost angajat de toate teatrele mari din lume, dintre care aici putem să amintim: Metropolitan Opera (New York), Royal Opera House (Londra), Opera de Stat din Berlin, La Scala (Milano) și Opera de Stat din Viena. A interpretat roluri precum: Onegin („născut pentru acest rol” – „The New York Times”), Yeletski, Germont, Regele Alfonso, Contele Almaviva, Valentin, Ricardo, Renato, Silvio, Figaro, Don Juan, Don Carlos, Rigoletto, Andrei Bolkonski, Simon Boccanegra, Contele di Luna, Demon și alții.

În primăvara anului 2003, în Piața Roșie, fiind urmărit de 6.000 de spectatori și de 90 de milioane de telespectatori, Dmitri Hvorostovski a susținut spectacolul Unde ești tu, fratele meu? (cu cântece din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

În 2006, prin programul „Hvorostovski și prietenii”, a promovat opera internațională în Rusia, prezentând publicului artiști precum: Renée Fleming (SUA), Sumi Jo (Coreea), Sondra Radvanovsky (SUA), Jonas Kaufmann (Germania), Elīna Garanča (Letonia) și alții.

Cele mai notabile distincții care i-au fost acordate sunt: Artist emerit al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (1990), Artist al Poporului în Federația Rusă (1995), Ordinul Alexandr Nevski (2015) și Ordinul de Merit pentru Patrie, Gradul IV (2017).

În 22 noiembrie 2017, Dmitri Hvorostovski a fost răpus de cancer cerebral.

________

(1) Tomassini, Anthony, Dmitri Hvorostovsky, Silver-Maned Baritone From Siberia, Dies at 55, „The New York Times”, <https://www.nytimes.com/2017/11/22/arts/music/dmitri-hvorostovsky-dead.html> (accesat în 31.10.2020).

 

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.