Deși ne aflăm încă sub tirania pandemiei, începutul anului 2021 a însemnat pentru echipa Leviathan debutul Editurii Leviathan, parte integrantă a Asociației Culturale Leviathan. Am înființat editura, în primul rând, pentru că mulți dintre colaboratorii portalului și ai Revistei Culturale Leviathan (https://leviathan.ro/revista-trimestriala/) și-au exprimat dorința de a publica proza, poezia, studiile, cronicile etc. care au apărut pe portalul Leviathan.ro (https://leviathan.ro/) sau pe care le-au scris pentru a le așeza cândva într-un volum. Apoi oferim șansa de a publica tuturor acelora din țară și din Diaspora care vor considera că serviciile Editurii Leviathan corespund exigențelor lor și, nu în ultimul rând, o oportunitate în plus pentru toată lumea care dorește să scoată o carte în condiții grafice deosebite, o carte care beneficiază de corectură, redactare după normele academice, în formate diverse, cu coperte sugerate de editură sau propuse chiar de autor, cu ISBN și descrierea CIP a Bibliotecii Naționale, pentru a putea în circuitul bibliotecilor, dar și în librăria virtuală sau clasică. Cărțile apărute la Editura Leviathan vor beneficia de promovare pe portalul special al editurii, pe portalul Leviathan.ro, dar și pe paginile noastre de Facebook și din alte rețele.
Facem anunțul odată cu apariția primului volum, De ce și-a lăsat Petre P. barbă și alte povestiri, semnat de Radu Comșa, o suită de proze scurte, unele apărute la rubrica „Foto-Grafii la persoana întâi”, pe portalul Leviathan.ro.
În prefața cărții, Fotografii din cuvinte, criticul literar Costin Tuchilă definește proza acestui scriitor care, încă de la acest volum de debut, se dovedește a fi „o voce originală în peisajul literar de astăzi”. Criticul scoate în evidență câteva dintre trăsăturile specifice prozei acestui autor, trăsături care îi conferă nota de autenticitate: „Autorul lui Petre P. (cel care și-a lăsat barbă și care poate fi chiar scriitorul!) are o frază fluentă, precisă, cu o anume ritmicitate (vizibilă și din separarea paragrafelor cu rând alb), în tonalități când calme, când grave, niciodată bruște, fiindcă firul epic se află la el într-un perfect echilibru. Limbajul interior potențează de cele mai multe ori acest ritm. Personajele, mai ales cele feminine, au grație, ca niște tablouri impresioniste și, deși autorul nu detaliază abundent, ele sunt perfect conturate, ca niște lebede pe lacul aparent liniștit al vieții.
«Istoria autobiografică» transfigurată narativ se dezvăluie ca un fir al vieții construit din metafore, sinestezii și vise. Au aceste fotografii din cuvinte un relief special la nivel senzorial: imagini vizuale, auditive, olfactive necomune, un «foșnet» al frazei conduse cu multă îndemânare, o trecere prin simțuri dar și o succintă meditație asupra existenței, al cărei final declină în tăcere […].”
Radu Comșa, De ce și-a lăsat Petre P. barbă și alte povestiri, prefață de Costin Tuchilă, 130 p., ISBN 978-606-95136-0-6. Preț: 12 lei; 6 euro. Cartea poate fi comandată la adresele indicate mai jos.
Cea de a doua carte, Decupaje, care va apărea curând, este semnată de Cornelia Bartels, scriitoare stabilită de peste patru decenii în Germania. „Cartea poartă numele rubricii cu care a debutat la Leviathan: «Decupaje». Pentru că aici a reînceput să scrie, cartea este publicată la Editura Leviathan. […] Emoționantă întâlnire a Corneliei Bartels cu ea însăși, cu tinerețea și experiențele ei literare, frânte într-o zi doar pentru faptul că a îndrăznit să plece! Din colțul ei de Germanie, a început să depene amintiri, a reînceput să lucreze cu aceeași bucurie, fiindcă această lume a cuvântului scris este fascinație, este aventura minții, este viață, este emoție!” (Pușa Roth, Postfață)
Cea de a treia carte aflată în fază finală de lucru, „Nino Nino” și poveștile copilăriei, este o culegere de texte și desene ale copiilor din Grupul artistic „Nino Nino” din Brăila, din cadrul proiectului „Zâmbetul unește” al Asociației Culturale Leviathan, realizat împreună cu Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă. Grupul este coordonat de prozatorul Lică Barbu, membru al Asociației Culturale Leviathan.
„Indiferent cine am fi, ce misiune am avea în această lume, există momente în care ne întoarcem spre și în copilărie, voluntar sau înspirați chiar de cei mici. «Zâmbetul unește» a creat un grup de copii dornici să demonstreze că a fi copil trebuie să te bucuri, căci bucuria face lumea mai frumoasă. «Nino Nino», grupul copiilor din Brăila coordonat de prozatorul Lică Barbu și «adoptat» de Biblioteca județeană «Panait Istrati» a apărut firesc, a atras copii de vârste diferite, dar ce contează această diferență atunci când copilăria unește? Copiii au creat momente frumoase, au inventat jocuri, iar pandemia dar și bucuria apariției unei cărți i-au pus la treabă: la scris și desenat. Și cartea a început să prindă contur. Astăzi, când scriu aceste rânduri, creațiile copiilor de la «Nino Nino» sunt așezate în pagină și le-am citit cu emoție, fiindcă «m-am pierdut» în lumea lor, în fabuloasa lume a copilăriei […]” (Pușa Roth, Postfață).
Curând vor apărea portalul și pagina de Facebook ale Editurii Leviathan cu toate datele necesare și cu aparițiile editoriale. Adresa portalului Editurii Leviathan (în construcție): https://editura.leviathan.ro
Toți cei care doresc să colaboreze cu Editura Leviathan sau să cumpere cărțile noastre ne pot contacta pe adresele de mail: leviathan.romania@yahoo.com; costintuchila@gmail.com; pusa.roth@yahoo.com, cu mențiunea pentru Editura Leviathan.
Redacția: Costin Tuchilă, Rudy Roth, Pușa Roth.