Eveniment editorial: ”Cuvânt hotărâtor privind stabilirea legăturii dintre filosofie și legea revelată de Ibn Rušd (Averroes)”, traducere din limba arabă de George Grigore, în ediție bilingvă

220
averroes george grigore

logo carte rubrica leviathan.roÎn colecția Biblioteca Medievală a Editurii Polirom a apărut volumul Cuvânt hotărâtor privind stabilirea legăturii dintre filosofie și legea revelată de Ibn Rušd (Averroes), ediție bilingvă (arabă – română), studiu introductiv, traducere din limba arabă și note de George Grigore.

Prof. univ. dr George Grigore”Așadar, și noi spunem întru tocmai: a opri studierea cărților de filosofie celor ce sunt apți s-o facă, doar pentru că se bănuiește că din pricina studierii acestora unii dintre cei mai josnici oameni s-au rătăcit este ca și cum l-ai opri pe cel însetat să bea apă rece și bună, lăsându-l să moară de sete, pe motiv că alții, bând, s-au înecat și au murit. De fapt, moartea pe care apa o pricinuiește prin înecare este un lucru cu totul întâmplător, în vreme ce aceea pricinuită de sete ține de esență și de necesar. Faptele întâmplătoare legate de această știință pot, la fel de bine, să fie legate și de alte științe. Pentru câți dintre juriști cunoașterea Legii nu a fost o pricină de păcătuire, prin lipsă de continență și închinare în față celor lumești! Aceasta este chiar situația multora dintre ei, cu toate că știința lor presupune, în esență, virtute practică. Ca urmare, ceea ce se întâmplă în situația unei științe care presupune virtute practică se poate întâmpla și în situația unei științe care presupune virtute intelectuală.”

Ibn Rušd (Averroes, 14 aprilie 1126, Córdoba, Spania – 11 decembrie 1198, Marrakech, Maroc), jurist, teolog, filosof și exeget aristotelic, comentator și continuator al filosofiei lui Aristotel, ale cărei tendințe raționaliste le-a dezvoltat. Opera lui a avut o pondere semnificativă în cristalizarea filosofiei medievale occidentale. Este părintele averroismului și autor al unor lucrări filosofice originale (Incoerența incoerenței) și al unui tratat intitulat Principiile generale ale medicinei. Cronologic, este ultimul mare filosof arab al Evului mediu.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.