Generația mileniului trei – articol de Madeleine Karacașian

57
Orchestra Junior. Fotografie de Madeleine Karacașian
Orchestra Junior. Fotografie de Madeleine Karacașian

logo rubrica musica leviathan.roDe aproape un sfert de secol, mai exact de 24 de ani, în jurul datei de 19 august, când s-a născut George Enescu, în stațiunea Sinaia, se desfășoară, vreme de 3-4 săptămâni, Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii”.

Inițiativa de a transforma anual Sinaia în cel mai muzical oraș din România i-a aparținut maestrului Marin Cazacu, profesorul universitar, violoncelist de renume care a devenit directorul artistic al acestui eveniment muzical, azi director general al Filarmonicii bucureștene „George Enescu”.

Specificul acestui festival constă nu numai în faptul că promovează creația enesciană, dar la Sinaia au luat ființă cele trei orchestre ale generației tinere de muzicieni (Orchestra Română de Tineret, plămădită multă vreme de către maestrul Cristian Mandeal, Romanian Sinfonietta Orchestra și Orchestra Junior), ducând mai departe dragostea pentru muzică și asigurând neîntrerupt viitorul vieții muzicale românești.

Aproape în fiecare an, la Sinaia, au concertat soliști, dirijori și orchestre similare de tineret din diferite țări europene. Mai puțin anul acesta. Acest lucru n-a știrbit cu nimic prestigiul și popularitatea acestui eveniment muzical, care atrage, din an în an, un public tot mai numeros.

Festivalul se desfășoară în eleganta sală a Cazinoului și în alte câteva locuri consacrate, dar mai ales în spații publice, cum ar fi grădina Primăriei din Sinaia și, în special, Grădina publică „Dimitrie Ghica”. Subliniez că aceasta din urmă atrage, an de an, tot mai mulți localnici și turiști, nu doar melomani, ci și pe cei care poate n-au frecventat concerte cu muzică clasică, dar datorită programelor de mare atractivitate (de la clasic la modern) vor deveni melomanii de mâine.

La programul „Enescu la el acasă” de la vila „Luminiș” au participat cei mai tineri zece instrumentiști, cei care sunt soliști ai Orchestrei Junior, veniți din toate colțurile țării, într-un program cu piese de Enescu și de cunoscuți compozitori români.

Spicuiesc și din programul altor seri, la fel de atractive: concertul susținut de Romanian Sinfonietta Orchestra, avându-l ca dirijor și solist în ultimii ani pe cunoscutul violonist Alexander Sitkovetsky, dar și pe violonista Maria Marinca, laureată a Concursului Internațional „George Enescu” din 2022. Cei doi muzicieni au fost soliștii cunoscutului Dublu concert de Bach. Apoi, pe lângă Simfonia nr. 52 de Haydn, a fost prezentată strălucitoarea Suită „Carmen” de Bizet/Șcedrin.

Programe atractive au fost oferite de formații ale Orchestrei Junior, în afară de cel susținut de întreaga Orchestră Junior, sub bagheta foarte tânărului Andrei Stănculescu, ultimul eveniment aducând în fața publicului Orchestra Română de Tineret, condusă de Cristian Sandu. Toate aceste formații muzicale au oferit piese din repertoriul muzical clasic și contemporan, de mare popularitate, chiar și din muzica de jazz, rock etc.

Un alt program a fost susținut la pian și la țambal de pianistul Cătălin Răducanu, cu un program variat, concertul său repetându-se apoi și în alte localități din țară.

Ca în fiecare an, bucurându-se de un succes aparte, a fost și concertul Ansamblului „Violoncellissimo”, în care maestrul Marin Cazacu a strâns în jurul său tineri violonceliști din toată țara și din Republica Moldova.

Au avut loc și multe recitaluri de vioară sau violoncel și pian. Am reținut, în special, recitalul cameral al experimentatului violoncelist Ștefan Cazacu, acompaniat la pian, cu aplomb și sensibilitate, de Tamas Erdi din Ungaria, un artist nevăzător.

Din programul „Generația mileniului III”, ne-am oprit la recitalul susținut de pianista Antonia Tănase, care l-a avut ca invitat pe colegul său Charles Coop. Programul a cuprins sonate de Liszt și Prokofiev, un studiu de Chopin și piese de Ligeti și Fauré.

Cine este Antonia Tănase? După ce a deslușit tainele pianului la Colegiul de artă „Carmen Sylvia” din orașul său natal, Ploiești, ulterior a luat lecții de la profesorii universitari Daniel Goiți și Vlad Dinulescu. Antonia Tănase ( 22 de ani), a fost admisă, ca studentă, în vara anului 2020, la Conservatorul Regal din Bruxelles, la clasa unui reputat profesor – pianistul sârb Alexandar Madzar. De timpuriu, pianista a concertat în Ploiești, București, Brașov și în alte orașe din țară. Încă înainte de a deveni studentă la Bruxelles, Antonia a obținut numeroase premii la olimpiade și concursuri naționale și internaționale – Paris, Roma, Milano, bucurându-se și de o serie de burse. Grație colaborării sale cu Institutul Cultural Român, Antonia a concertat la New York, Paris, Budapesta, Viena, în ultimul oraș primind chiar „Diplomă de Excelență pentru promovarea culturii române în Europa”.

Tânăra muziciană a urmat cursuri de masterclass cu pianiștii români Viniciu Moroianu și Florin Mitrea, dar și cu pianistul spaniol-american Josu de Solaun (laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, 2020) și cu celebra Elisabeta Leonskaja (laureată a aceluiași concurs în 1958). Din 2018 a început să colaboreze cu profesorii Pietro de Maria și Philippe Ruskin.

Împreună cu colegul său francez Charles Coop, cu care a concertat la patru mâini și la Sinaia, a înființat „Duo Athenaeum”, interpretând piese din repertoriul român și francez.

Antonia Tănase se dovedește o tânără ambițioasă care este animată de dorința de a se perfecționa și a nu înșela speranțele celor care au crezut în ea, au îndrumat-o și o îndrumă în continuare.

Iată așadar cum o tânără ca Antonia Tănase și-a găsit locul potrivit în programul „Generația mileniului III”.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.