Pentru a 22-a oară Sinaia, cunoscuta staţiune turistică românească, a găzduit în 2021 manifestările din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu şi muzica lumii”.
Se ştie că marele nostru muzician, de faimă internaţională, a fost profund legat de Sinaia, de familia regală a României, loc unde dăinuie până în zilele noastre Casa memorială „G. Enescu” din cartierul Cumpătu, unde maestrul primea şi îndruma cu generozitate tineri muzicieni români şi străini. Exemplul cel mai grăitor este, mai ales, cel al prezenţei celui ce avea să devină ilustrul violonist Yehudi Menuhin.
În spiritul aceleaşi generozităţi, Primăria oraşului Sinaia, împreună cu Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” din Bucureşti, condus de pasionatul muzician – violoncelist de frunte şi profesor universitar Marin Cazacu, având-o mereu alături pe distinsa sa soţie, a oferit estivalierilor prilejul de a cunoaşte cele mai tinere talente din rândurile muzicienilor români care, reunite în mai multe formaţii simfonice, prezintă programe muzicale de mare atractivitate şi popularitate. Maestrul Marin Cazacu declara în vara trecută că „Sinaia a devenit sufletul celui mai important proiect muzical din ultimii 30 de ani. Orchestrele Naţionale de Tineret ale României se pregătesc şi se dezvoltă la Sinaia, oraşul care respiră nu numai aerul curat de munte, ci şi atmosfera culturală efervescentă, pe care marele compozitor George Enescu a imprimat-o oraşului. Cei mai buni tineri muzicieni ai României au debutat şi şi-au început cariera la Sinaia, loc de inspiraţie şi imaginaţie pentru orice artist, iar Centrul Naţional de Artă «Tinerimea Română» asigură, prin acest proiect, viitorul muzical al României”.
De amintit că, în fiecare an, concertele şi recitalurile acestui festival al tinerelor talente se desfăşoară în eleganta sală de spectacole a Cazinoului, în Biserica Romano-Catolică, dar şi în spaţii libere, cum ar fi Parcul „Dimitrie Ghica”, Centrul Cultural „Carmen Sylva”, Muzeul Sinaia, iar în 2021 şi în faţa Primăriei din centrul staţiunii. Doar în 2020, din cauza restricţiilor impuse de condiţiile pandemiei, manfestările muzicale au avut loc în aer lber.
De subliniat că autoarea acestor rânduri a avut, mai ales, în ultimii patru-cinci ani, plăcerea şi bucuria de a asista la cele mai multe din evenimentele muzicale ale tinerelor formaţii şi solişti din România – reunite în cele trei grupuri – Orchestra Română de Tineret, Romanian Sinfonietta Orchestra şi Orchestra Junior, în cicluri intitulate, anul trecut, „De la clasic la folclor” (Inspiraţii Enescu – 140 şi Brâncuşi – 145), marcându-se astfel aniversările zilelor de naştere ale celor două personalităţi ale artei româneşti, „De la baroc la romantism”, „De la clasic la divertisment”, „De la clasic la jazz”, „De la muzica clasică la muzica de film” şi, în fine, „Capodopere ale muzicii clasice” şi „Enescu forever” (cu celebrul ansamblu „Violoncellissimo”, chiar în ziua de naştere a lui Enescu – 19 august). În cadrul unor formule camerale, evoluează tineri talentaţi în ciclul „Generaţia mileniului III”.
La pupitrul dirijoral al formaţiilor româneşti se perindă maeştri ai baghetei, precum Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Constantin Adrian Grigore ş.a.
Dar trebuie să amintesc că, în alţi ani, până în 2019, la acest tradiţional festival sinăian participau şi remarcabile formaţii simfonice de tineret din străinătate. În anii 2018 şi 2019, au evoluat talentate orchestre de tineret din Cehia, Londra, Spania, Viena, Islanda, Franţa, Danemarca, Portugalia şi Olanda. În ultimele două ediţii ne-am bucurat de evoluţiile valorosului dirijor şi violonist britanic, de origine rusă, Alexander Sitkovetsky, iar în 2021 şi de prezenţa muzicianului spaniol – profesorul şi cornistul Juan Manuel Gomez, care a ţinut şi un curs de măiestrie.
Pe afişul zecilor de recitaluri şi concerte ocupă mereu un loc aparte, în fiecare an, evoluţia incendiară (cu programe „De la clasic la rock!) a ansamblului „Violoncellissimo”, creat şi condus de maestrul Marin Cazacu, care împreună cu discipolii săi formează această formaţie, a cărei componenţă variază între 4 şi 100 de instrumentişti, cucerind mereu aprecierile publicului din ţară, precum şi ale auditorilor din străinătate, numai în toamna lui 2021 ale celor din Luxemburg, Istanbul, până la Beijing şi Washington, după care s-a adăugat concertul susţinut în Sala Mare a UNESCO din Paris, cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la aderarea României la acest organism internaţional, precum şi concertul din sala Fundaţiei Universitare Bruxelles, turneu încheiat în ţară la Bistriţa, Deva, Braşov şi Ploieşti.
Să vedem dacă anul acesta, când de curând maestrul Marin Cazacu a preluat, pentru o perioadă de cinci ani, şi funcţia de Director General al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, va continua să gireze, de acum tradiţionalul Festival „George Enescu şi muzica lumii” de la Sinaia….