După primul program de astăzi, 6 septembrie 2017, cu încântătoare versiuni ale Suitei nr. 3 ”Săteasca” de George Enescu, Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră de Șostakovici (solist: Valentin Răduțiu) și a Simfoniei a VIII-a de Dvořák, Orchestra Filarmonicii Cehe și dirijorul Cristian Măcelaru vor susține al doilea concert din Festivalul ”Enescu” joi, 7 septembrie, la ora 17.00, la Ateneul Român. Programul cuprinde: Concertul pentru vioară în Re major, op. 77 (1878) de Brahms și Simfonia a IV-a, H 305 (1945) de Bohuslav Martinů. Solist: Nikolaj Znaider.
Concertul de la Ateneu se transmite în direct la Radio România Cultural și Radio România Muzical.
La Sala Mare a Palatului, la ora 19.30, va concerta singura orchestră americană prezentă la actuala ediție a Festivalului ”Enescu”: Orchestra Simfonică din Pittsburgh, Pennsylvania, dirijor: Manfred Honeck. Solist: baritonul Matthias Goerne. În program: Dvořák – Fantezie pe teme din opera ”Rusalka” (aranjament de Manfred Honeck/Thomas Ille): Mahler – 7 lieduri din ciclul ”Des Knaben Wunderhorn” (”Cornul fermecat al băiatului”, 1901) – 1. Rheinlegendchen , 2. Wo die schönen Trompeten blasen, 3. Das irdische Leben, 4. Urlicht, 5. Des Antonius von Padua Fischpredigt, 6. Das irdische Leben, 7. Der Tambourgsell, Ceaikovski – Simfonia a VI-a in si minor, op. 74, „Patetica”.
De mai bine de 115 ani, Orchestra Simfonică din Pittsburgh (PSO) a fost unul dintre elementele esențiale în peisajul cultural local. Cunoscută pentru calitatea artistică, PSO i-a găzduit de-a lungul timpului pe unii dintre cei mai buni dirijori și muzicieni ai lumii, dând mereu dovadă de un devotament puternic pentru regiunea Pittsburgh și cetățenii săi. Această tradiție a fost dusă mai departe în toamna lui 2008, când dirijorul austriac Manfred Honeck a preluat fucnția de director muzical al PSO.
Lista dirijorilor recunoscuți pe plan internațional care au condus orchestra e deschisă de Victor Herbert, director muzical între 1898 și 1904, care a influențat dezvoltarea timpurie a PSO. El i-a urmat lui Herbert was Frederic Archer (1896–1899), primul dirijor al Orchestrei din Pittsburgh.
Spre sfârșitul anilor ’30, orchestra a fost recunoscută drept una dintre instituțiile americane, la acea vreme fiind dirijată de maestrul Otto Klemperer. Dirijorii de dinaintea lui au fost Emil Paur (1904–1910), Elias Breeskin (1926–1930) și Antonio Modarelli (1930–1937). Au urmat Fritz Reiner (1938–1948), sub directoratul lui orchestra susținând primul turneu internațional și înregistrând primul disc. Următorii dirijori şi directori muzicali au fost William Steinberg (1952–1976), André Previn (1976–1984), Lorin Maazel (1984–1996), Mariss Jansons (1997–2004). La plecarea sa, PSO a creat un model inovator de leadership cu ajutorul consilierilor artistici Sir Andrew Davis, prim-dirijorul invitat Yan Pascal Tortelier și a dirijorului invitat Marek Janowski. Cei trei au asigurat conducerea artistică a orchestrei până în ianuarie 2007, când PSO l-a ales pe Honeck care ulterior a acceptat extinderea contractului până la finalul stagiunii 2019–2020.
Cu un lung și remarcabil istoric de turnee naționale și internaționale, începute încă din 1900, PSO este una dintre cele mai renumite orchestre ale lumii. Până acum a susținut peste 35 de turnee internaționale, dintre care 19 europene, 8 în Orientul Îndepărtat și 2 în America de Sud. PSO a fost prima orchestră americană invitată să susțină un concert la Vatican (2004), reprezentație inclusă în cadrul celebrărilor Jubileului de argint al Papei Ioan Paul al II-lea.
Din 2006, PSO a început un parteneriat cu Allegheny Conference pentru dezvoltarea comunității și cu Alianța Regională Pittsburgh, folosind turneele internaționale și pentru a facilita dezvoltarea economică și noi discuții pentru investiții străine în regiunea Pittsburgh.
Orchestra susține dese turnee în America și, de-a lungul anilor, a cântat frecvent la Carnegie Hall în New York și la Centrul Kennedy din Washington, D.C.
Începând cu lansarea primului disc din 1941, PSO a adunat sute de discuri foarte apreciate, disponibile la casele de discuri PentaTone, EMI, Angel, CBS, Philips, MCA, New World, Nonesuch, Sony Classical și Telarc. Sub bagheta lui Lorin Maazel și alături de violoncelistul Yo-Yo Ma, orchestra a câștigat în 1992 un premiu Grammy pentru cel mai bun disc clasic, cu lucrări de Prokofiev și Ceaikovski.
Manfred Honeck s-a născut în Austria și a studiat la Academia de Muzică din Viena. A petrecut mai mult de zece ani, ca membru al Filarmonicii din Viena și al Operei de de Stat din Viena. În ianuarie 2007, a fost numit al IX-lea dirijor al Pittsburgh Symphony Orchestra.
Casa japoneză de discuri Exton a înregistrat un CD cu muzica de succes a lui Honeck, realizată în cadrul activității sale la Pittsburgh Symphony Orchestra. Înregistrările Simfoniilor lui Mahler nr. 1, 3, 4 și 5, a Simfoniei nr. 5 a lui Ceaikovski și a poemului simfonic al lui Richard Strauss, ”O viață de erou” s-au bucurat de un succes răsunător, iar înregistrarea Simfoniei nr. 4 de Mahler a câștigat premiul ICMA 2012.
Între anii 2007–2011, Manfred Honeck a fost dirijor al Staatsoper Stuttgart unde a dirijat premierele: ”Troienii” (H. Berlioz), ”Idomeneo” (W. A. Mozart), ”Aida” (G. Verdi), ”Cavalerul rozelor” (R. Strauss), ”Dialogurile carmelitelor” (F. Poulenc), ”Lohengrin” și ”Parsifal” (R. Wagner), precum și numeroase concerte simfonice. A fost, de asemenea, dirijor invitat al orchestrelor Semperoper Dresden, Komische Oper Berlin, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Opera Regală din Copenhaga, Orchestra Simfonică Suedez de Radio, Orchestra Filarmonică Cehă şi la Festivalul White Nights of St Petersburg, Festivalul Salzburg și Festivalul Verbier.
Honeck și-a început cariera de dirijor ca asistent a lui Claudio Abbado, la Orchestra de Tineret Gustav Mahler din Viena. Ulterior, a dirijat pentru orchestra Zurich Opera House între anii 1991–1996, activitate pentru care a primit prestigiosul premiu European Conductor’s Award în 1993. În perioada 1996–1999 a fost unul dintre cei trei dirjiori ai Orchestrei Simfonice MDR Leipzig, iar în anul 1997 a fost dirijor al Operei Naționale Norvegiene din Oslo. Ca urmare a succesului obținut într-un turneu în Europa, a fost numit Dirijor Invitat al Filamonicii din Oslo (între anii 1998 şi 2004).
Ca dirijor invitat, Manfred Honeck a colaborat cu mari orchestre europene precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra Simfonică de Radio Bavaria, Sächsische Staatskapelle Dresden, Orchestra Regală Concertgebouw, London Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France și cu Filarmonica din Viena, iar în Statele Unite cu Chicago Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic, National Symphony Orchestra Washington și cu Boston Symphony Orchestra.
În 2010, Manfred Honeck a obținut un doctorat onorific de la St. Vincent College din Latrobe, Pennsylvania. Pe lângă numeroasele activități artistice în care a fost implicat ca dirijor, a fost pentru peste 15 ani Director Artistic al ”International Concerts Wolfegg” în Germania. (Sursa: site-ul Festivalului ”Enescu” 2017).
În revista Leviathan.ro publicăm zilnic informații despre programul Festivalului Internațional ”George Enescu”, ediția 2017, despre artiștii care vor concerta la această ediție, cronici muzicale, articole de sinteză, fotografii. Redacția Leviathan este acreditată la Festivalul ”George Enescu”.