”Fragmente și obiecte de cult păstrate din Mănăstirea Văcărești” – articol de Daniela Șontică

940
Daniela Șontică Mănăstirea Văcărești, reconstruită în imagini
Mănăstirea Văcărești, reconstruită în imagini

logo rubrica memor daniela sontica leviathan.roÎn conștiința românilor Mănăstirea Văcărești rămâne un reper de spiritualitate și un monument arhitectural greu de egalat în frumusețe. Ctitorie a familiei de domnitori Mavrocordat, așezământul Văcărești din orașul lui Bucur a jucat rolul de podoabă a Bucureștiului prin tot ce însemna el: măiestria arhitectonică și artistică a celor două lăcașuri de cult – biserica mare și paraclisul –, casa domnească, stăreția, galeria arcată, cuhniile, turnul clopotniței și chiliile. Mănăstirea Văcărești juca un rol cultural deosebit, având propria sa tipografie, o școală de grecie și o imensă bibliotecă. La mijlocul secolului al XIX-lea a devenit din păcate închisoare pentru revoluționarii de la 1848 iar Alexandru Ioan Cuza a deposedat-o de avuții.

Nici faima, nici bogăția culturală și spirituală, nici vechimea ei nu l-au impresionat pe Nicolae Ceaușescu, așa încât a dispus demolarea ei, fapt petrecut între anii 1985 – 1987. Ca o mângâiere pentru pierderea ireparabilă a acestei mănăstiri, au fost salvate atunci unele fragmente de frescă, bucăți de coloane, capiteluri sculptate și alte obiecte de preț.

În cartea sa ”Mănăstirea Văcărești din București, de la origini până astăzi” *), Octavian-Dumitru Marinescu arată unde anume și ce se mai păstrează din renumitul așezământ monahal. În curtea Palatului de la Mogoșoaia există în jur de 90 la sută din materialul de piatră salvat (326 de piese de piatră): pietrele de mormânt, crucile de pe turle, marele portal sculptat de la intrarea în biserică, basoreliefuri, coloane, ancadramente, socluri și console. Mai multe fragmente de frescă din biserica Mănăstirii Văcărești se află depozitate în sediul fostei Curți de Conturi din Calea Griviței, unele fiind expuse pentru public la Muzeul Cotroceni pentru o scurtă perioadă de timp. Și Muzeul Național de Artă al României deține un fond valoros provenit de la Mănăstirea Văcărești: icoane, obiecte de cult și unele fresce. Câteva fragmente sculptate în piatră, o coloană și alte câteva piese puteți vedea în Muzeul Mănăstirii Brâncoveni din județul Olt. În atelierul profesorului Dan Mohanu găsim câteva fragmente de frescă. Picturi de la Mănăstirea Văcărești, restaurate, se află în custodie în Muzeul Mănăstirii Stavropoleos din București. De asemenea, Muzeul Național de Antichități din București deține alte câteve obiecte de cult care au aparținut Mănăstirii Văcărești.

________

*) București, Editura Basilica, 2012.

”Un sfert de veac de la demolarea Mănăstirii Văcărești”, emisiunea ”Universul credinței”, TVR, 2012

Vezi arhiva rubricii Memor de Daniela Șontică

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.