Text premiat la concursul de eseuri realizat de Asociația Culturală Leviathan, ”Descoperă scriitorul din tine!”, ediția a patra (18 septembrie – 1 octombrie 2019), cu tema: Gânduri de toamnă.
Motto: A venit septembrie.
Vor începe să curgă toate melodiile toamnei.
Nichita şi Bacovia vor deveni parteneri de plângeri autumnale,
Se va constata iar că pomii au frunze,
Că egalitatea dintre noapte şi zi e democratică doar în natură.
Vor urla în lună năpăstuiţii sorţii,
Vor îmbrăca haine suspecte cei dornici de-o vară eternă.
În déjà-vu se va transforma viaţa în toamnă pentru cei obosiţi de trăit.
Încă mai miroase a piele bronzată și a scoici salvate din infinitul mării. Este vremea bilanțului verii, în care te gândești pe unde ai fost, ce ai văzut, ce ai mâncat, câte cărți ai citit în vacanță sau dacă ai citit, este vremea nostalgiilor de toate felurile. Începutul școlii provoacă cea mai mare tristețe. Adio timp berechet de leneveală, adio plajă, soare, poze cu melci, pești, munți și camere de hotel frumoase. Bun venit, frunze galbene, castane pe trotuare pustii și copaci goi, pierduți în obosita natură.
Se zice că toamna e anotimpul când depresiile ies din latență. Bacovia e un bun comun și poezia umblă pe stradă mai agresiv ca alte dăți. Influenceri ne învață cum să ne decorăm casa în anotimpul acesta. Tărtăcuțele bunicii devin cool în era vlogurilor, iar plăcintele bio, hrană a zeilor. Se redeschid istoriile cu bere, must și alte lichide alcoolizate. Cardiganele apar în magazine, încă nu știi cum să faci tranziția la hainele groase. Ziua în care trebuie să renunți la sandale e o adevărată dramă. Marchezi în calendar ziua asta, precum data în care ninge prima dată.
Facebook-ul îți amintește că acum doi ani ai așezat pe un perete patru frunze galbene, strânse într-un buchet întâmplător. Le-ai privit ca pe o pictură, până ce ele au murit încă o dată, iar spațiul a fost invadat de un maiestuos brad de Crăciun. Acum privești tablourile lui Leonid Afremov și regăsești toate culorile toamnei. Afli că pictorul a murit în august. Toamna, veștile rele sună altfel. Ca și moartea regizorului Ducu Darie. Ultimul său Coriolan va suna și va fi privit altfel în toate anotimpurile.
La ferestre mai poposesc timid păsărele. Nu știi dacă berzele Ela și Cris au plecat în țările calde. Transmisia live din cuibul lor arată casa lor goală; doar sunetele dimineții, ciripituri, zgomote de mașini, fâlfâiri de aripi. Cuibul gol, văzut prin fereastra internetului, devine tristețea omului contemporan.
Tangourile lui Piazzola, Anotimpurile sale muzicale, mai ales Toamna la Buenos Aires devin un fundal potrivit pentru reflecții melancolice despre trecerea timpului, călătorii imaginare. Pe același fundal muzical, îți aduci aminte de iubiri pătimașe, născute să fie imposibile și astfel ajungi cu gândul tot într-o toamnă, dar la New York, unde Winona Ryder și Richard Gere se plimbă printr-un Central Park ruginiu și recită versuri din Emily Dickinson. Ajungi toamna și în taigaua rusească cu personajele din Bărbierul din Siberia lui Mihalkov. Și te întorci apoi acasă în realitatea mioritică în care există un festival internațional de muzică, în care are loc premiera filmului La Gomera, în care pictorii bucureștenii își deschid atelierele pentru publicul interesat de artă.
Toamna te poartă prin atâtea locuri, îți răvășește nostalgiile, îți ascute durerile, îți arată crizantemele și tuberozele mirosind a paradis. Toamna s-au născut Bacovia, Maria Tănase, Alain Delon, Greta Garbo. Toamna aceasta Greta Thunberg, o adolescentă suedeză de 16 ani, a a stârnit valuri de reacții prin discursul pe care l-a adresat liderilor lumii, la ONU, pe tema schimbărilor climatice. Toamna aceasta, la televizor, sora poetului Nicolae Labiș a vorbit bacovian despre fratele său. Toamna asta literatura e la ea acasă, la Iași, la FILIT. Toamna asta e anostă fără Brumaru.
”Trec prin ziua de toamnă
Ca printr-o lacrimă mare.
Câte-un fruct dilatat de parfum
Se scufundă încet la picioare.
Trec prin lumină şi vânt.
N-am ştiut niciodată de ce
Anotimpuri sfârşite îşi lasă
Ramuri în cei ce mai sunt.” (Emil Brumaru)
Septembrie 2019 Slobozia, România
Astor Piazzola, Toamna la Buenos Aires (din suita Anotimpurile), transcripție pentru vioară solo și orchestră de coarde. Interpretează: Liviu Prunaru și Royal Concertgebouw Orchestra
Vezi: Arhiva rubricii Descoperă scriitorul din tine!
Detalii despre obiectivele proiectului în pagina Descoperă scriitorul din tine!
Pagina de facebook Descoperă scriitorul din tine
Pagina de facebook Diaspora culturală românească
• Cele patru numere de până acum ale revistei trimestriale ”Leviathan” pot fi citite aici.
• Pentru a cumpăra edițiile tipărite ale revistei, click aici.
• Abonamente la revista trimestrială ”Leviathan”, ediția tipărită, click aici.
Felicitări, doamna Loredana Stan! Mă bucur că pe site-ul Leviathan se află aceste rânduri sensibile ale dumneavoastră.