„Geometriile contradictorii ale singurătății”, poeme de Rudy Roth, la Editura Ars Longa

291
Rudy Roth Geometriile contradcitorii ale singurătății ars longa

logo carte rubrica leviathan.roLa Editura Ars Longa din Iași a apărut volumul de debut al lui Rudy Roth, Geometriile contradictorii ale singurătății, poeme, cu o prefață de acad. D. R. Popescu și ilustrații care aparțin autorului. Cartea, substanțială, într-o prezentare grafică deosebită, cuprinde o selecție din poeziile lui Rudy Roth, care se anunță, încă de la acest prim volum, o voce lirică deosebită, abordând o serie amplă de motive literare subsumate, în principal, temei erotice, dar tratate de cele mai multe ori ca pretext de meditație filosofică, general existențială.

Volumul, unitar, este împărțit în cicluri: Cioburi, Antimetafore, Saudade, Delirio impproviso, Adverbiate.

„S-ar putea să fie vorba în cartea lui Rudy Roth de un nou Adam, şi de o nouă Evă, aflaţi în clipele lor divine, cuprinşi de certitudinile dăruite de Tătânele Ceresc, dar şi de incertitudinile magice ale mărului! S-au născut ei dintr-o şoaptă divină? Dar atunci de ce par ei sortiţi unei treceri şi tăceri misterioase? Este Ea vocea-vocii adamice, sau este ecoul primului şi singurului om paradisiac?… Sau este legătura dintre ei un fel de topire dintre două inimi total deosebite? Şi ce se-ntâmplă în cerul veşniciei, mor şi amintirile, în tim­pul nimănui? Sau între foştii paradisiaci se încropeşte o altă soartă? Ce vis se poate înfăptui din întâiul împărat al vieţii şi o femeie de nisip? Întrebări! Da, dar răspunsurile nu trebuie grăbite! Două făpturi ivite în aura nemuririi – prin iubire, culmea! – să ajungă, prin destinul de ei înşişi înclinat, nişte muritori de rând?” – Acad. D. R. Popescu, Poeme de dragoste, prefață.

Rudy Roth
Rudy Roth

Năascut în 13 august 1979 la București, Rudy Roth a urmat cursurile Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din București și ale Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În paralel cu studiile, a început să lucreze ca jurnalist la RADOR (Agenția de știri a Societății Române de Radiodifuziune) și mai apoi la Radio România Actualități și Radio3Net, continuându-și activitatea jurnalistică în periodice românești și străine. În 2005 a fost acceptat la programul de master al Universității din București iar în 2007, a fost admis la un master în Relații internaționale la University of Kent, Anglia. Din 2009  a urmat un program doctoral în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, finalizat în anul 2015 cu o teză de doctorat despre politica externă a României și cu mai multe articole publicate în jurnale de specialitate.

Cercetător în domeniile economiei mondiale și al relațiilor politice internaționale, susține conferințe și publică în mod curent studii în prestigioase reviste de specialitate, de nivel academic și în volume colective.

În anul 2012 s-a stabilit cu familia la Palma de Mallorca (Spania), unde lucrează ca economist și consultant de investiții și de dezvoltare afaceri, ca manager de proiect și cercetător în domeniile relațiilor internaționale și analizei de politică externă. Ocazional, susține cursuri de dezvoltare profesională și personală, încercând să contribuie la reducerea incidenței analfabetismului funcțional în cadrul comunităților de români din Insulele Baleare.

Rudy Roth, „Nașterea lui Janus”, 2008, grafică din vol. „Geometriile contradictorii ale singurătății”
Rudy Roth, „Nașterea lui Janus”, 2008, grafică din vol. „Geometriile contradictorii ale singurătății”

Poeziile sale au fost publicate în reviste literare precum: „Discobolul”, „Steaua”, „Tribuna”, „Arca”, „Vatra Veche”, „Alternanţe”, „Leviathan”, „Neuma”, „Literatorul”, „Lumina literară si artistică”, „Caiete Silvane” etc. În revista „Leviathan” a publicat editoriale și studii de istoria artei și de istorie literară, cu subiecte puțin abordate: Mica Eră Glaciară Medievală și fascinația iernii în pictura europeană, Ruthven Todd – eruditul-bețiv care cunoștea pe toată lumea, Arta ca formă de interpretare a tăcerii.

În 2013 a deschis expoziția de grafică La Déese du temps perdu (Zeița timpului pierdut) la Biblioteca Metropolitană București. A ilustrat volume de Lucian Blaga (Pașii profetului și Lauda somnului, ediții multilingve, Editura Ars Longa, 2008 și 2010) și Mircea Albulescu, Ultimele noduri (Ars Longa, 2010).

Din 2016 până în 2019 a fost redactor șef-adjunct al publicației de limbă română, „Occidentul Românesc” (Spania). Este președinte al Asociației Culturale Leviathan, iar din 2017 manager al Revistei Culturale Leviathan și director fondator al revistei culturale trimestriale „Leviathan”.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.