La data de 13 septembrie 1860 se năștea la Ploiești Thoma Ionescu, medic chirurg și anatomist, profesor universitar, inițiator al unor tehnici noi chirurgicale, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru de onoare al Academiei Române. A colaborat la redactarea marelui tratat de anatomie sub redacția lui P.J Poirier, aducând contribuții la topografia etajului abdominal prin descrierea unor structuri anatomice care-i poartă numele. A dezvoltat și pus la punct numeroase tehnici și instrumente chirurgicale (vezi: „Eponime asociate”). În anul 1902, apare lucrarea Le traitement chirurgical du cancer utérin (Tratamentul chirurgical al cancerului uterin), în care Thoma Ionescu descrie histerectomia lărgită, operație radicală de extirpare acancerului e col uterin, efectuată pe cale abdominală.
În 1919 îi apare lucrarea La rachianesthésie générale (Rahianestezia generală), prin care face cunoscută publicului medical noua metodă de rahianestezie la nivel cervical. Thoma Ionescu a fondat periodicele Archives des Sciences Médicales (1896), Revista de Chirurgie (1897) și Societatea Română de Chirurgie (1897). A fost membru al Academiei de Medicină dinParis, al Societății Internaționale de Chirurgie și membru de onoare (1925) al Academiei Române.
Școala sa de chirurgie a avut un rol important în formarea specialiștilor români, aducându-și totodată contribuția la îmbogățirea patrimoniului de tehnici chirurgicale și de cunoștințe privind anatomia topografică. Și astăzi, în vestita clinică ”Mayo” din Rochester (S.U.A.), se află bustul chirurgului român Thoma Ionescu.
Se stinge din viață la data de 28 martie 1926, la București.