La Editura Leviathan a apărut volumul Fernando Pessoa: „Poeme de Alberto Caeiro (Poemas de Alberto Caeiro)”, ediție bilingvă, traducere din limba portugheză de Dan Caragea

173
coperta pessoa poeme de alberto caeiro

logo editura leviathanÎn seria „Opere de Fernando Pessoa” a Editurii Leviathan a apărut volumul Fernando Pessoa: Poeme de Alberto Caeiro (Poemas de Alberto Caeiro), ediție bilingvă, traducere din limba portugheză, prefață și note de Dan Caragea, 280 p. Format A5. ISBN 978-630-6601-04-2. Preț: 30 lei; 13 euro; 14 dolari USA.

 

Acest al doilea volum Fernando Pessoa, după Mesajul/Mensagem (ediție bilingvă, în versiunea aceluiași traducător, 2022) cuprinde, pentru prima oară la noi, toate poemele scrise de Pessoa (133) folosind identitatea heteronimului său, Alberto Caeiro (*). În parte, celebritatea „excentricului” scriitor se datorează creării și cultivării heteronimilor (**), unora inventându-le biografii. S-au identificat peste 70 de nume (identități) plăsmuite de Pessoa, după alte surse, mai multe (127). Cei mai importanți, poeți cu stiluri diferite, sunt: Alberto Caeiro (fără profesie, 1889–1915, poet considerat bucolic), Álvaro de Campos (inginer, n. 1890), Ricardo Reis (n. probabil în 1887, medic, cu educație iezuită, autor, mai ales, de ode în gustul antichității grecești și latine). Lor li se adaugă semi-heteronimul Bernardo Soares.

„Alberto Caeiro este astăzi, foarte probabil, cel mai citit și îndrăgit heteronim al lui Fernando Pessoa. A fost considerat, în modernitate, triumfalul poet al Naturii și al trăirilor pe care aceasta le deșteaptă, nemediat, în noi. În creația pessoană, apariția lui Caeiro, la 8 martie 1914, a fost un moment decisiv, chiar dacă totul a pornit dintr-un fapt oarecum anecdotic. Într-o scrisoare către prietenul său Adolfo Casais Monteiro, Pessoa îi povestește acestuia că s-a gândit să-i facă o farsă lui Mário de Sá-Carneiro, inventând un poet bucolic, dar pe care să i-l prezinte ca real. S-a observat că numele Caeiro ar fi fost dedus din Carneiro («fără carne»). Sá-Carneiro nu l-a apreciat prea mult la prima lectură, preferințele sale mergând, după cum ne spune în misivele ulterioare, precumpănitor, către Álvaro de Campos și Ricardo Reis, ceilalți doi heteronimi ai cvartetului. În schimb, Pessoa nu avea îndoieli asupra esențialității și «anteriorității» lui Caeiro, care începuse să fie perceput ca maestru al tuturor, inclusiv al lui Fernando Pessoa ortonimul. În urzeala timpului, Alberto Caeiro a fost și va rămâne, indiscutabil, nu doar un începător de cale poetică, ci și cel mai original dezvăluitor modern al Realității. […]

Trei cicluri compun această operă: Păzitorul de turme (O Guardador de Rebanhos), ciclul cel mai închegat, dar fără o revizie finală, Păstorul iubitor (O Pastor Amoroso), un ciclu fragil, nedefinitivat, și, un al treilea, Poeme despreunate (Poemas Inconjuntos), fără pretenția de a fi câtuși de puțin coerent, dar din care Pessoa a publicat totuși o selecție în timpul vieții.

Simplitatea gândirii lui Caeiro, tonul blând și înțelegător al versurilor sale este însă o aparență, rezultatul unei citiri pripite și superficiale. El își surprinde cititorul cu afirmații sau negații radicale, cu paradoxuri, cu sentințe memorabile care revelă un autor mai degrabă incitant, polemic, iconoclast, cu un discurs «în răspăr» și o serie de reflecții cu săgeți critice îndreptate înspre religie, filozofie, politică, sociologie, literatură, estetică… Acesta este noul Pan, cum a fost supranumit falsul păstor care nu urmase decât anii școlarității primare.” – Dan Caragea, Prefață, fragmente.

(*) „Pe numele său complet, Alberto Caeiro da Silva (n. Lisabona, 16.4.1889–m. Lisabona, 1915). Nu a urmat decât cursurile primare, petrecându-și viața la țară, împreună cu o mătușă. Opera sa a fost scrisă între 1911–1915, date desigur fictive. Moare la doar douăzeci și șase de ani, bolnav de tuberculoză. Conform lui F. Pessoa, este fondator, alături de Ricardo Reis și criticul António Mora, ambii heteronimi, al neopăgânismului (v. ediția imaginată spre a fi publicată în două volume, în 1917 și 1918, intitulată Neopăgânismul portughez și care ar fi cuprins cinci opere: [vol. I] 1. Alberto Caeiro – Păzitorul de turme, urmat de alte poeme și fragmente; 2. Ricardo Reis – Ode; 3. António Mora – Întoarcerea zeilor. Introducere generală la neopăgânismul portughez; [vol. II] 4. Ricardo Reis – Noi ode; 5. António Mora – Fundamentele păgânismului. Teoria dualismului obiectivist).” – Dan Caragea.

(**) „Nume și personaj inventate de un autor pentru a semna opere cu diferite stiluri literare”. (dicționarul Priberam online, cf. Dan Caragea)

Cartea poate fi comandată la una dintre adresele: leviathan.romania@yahoo.comcostintuchila@gmail.com. 

sau procurată, ca și Mesajul, de la Librăria „Eminescu” din București (Bd. Regina Elisabeta nr. 16, colț cu str. Academiei), inclusiv comenzi online, click aici.

Fragmente din Poeme de Alberto Caeiro în revista „Leviathan”, nr. 3 (20), iulie–septembrie 2023, pp. 18–21, click aici și 4 (21), octombrie–decembrie 2023, pp. 23–24, click aici.

Mesajul (Mensagem) a primit Premiul Cartea anului 2022 din partea Filialei București – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România, click aici și aici.

Detalii și fragmente din Mesajul, click aici.

Imagini din tipografie

Tiparul și filmarea: Nicoleta Savu

Portalul Editurii Leviathan, click aici.

Cărți ale Editurii Leviathan și revista „Leviathan” (ultimele exemplare) la Librăria „Mihai Eminescu” din București, click aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.