Aici este despre lumea nebună în care trăim. Am citit o știre, se numește „Țara Galilor: Dărâmați statuile Bărbaților Albi Bătrâni și Valizi!” Așadar, Guvernul de la Cardiff a stabilit că statuile „bărbaților albi bătrâni și valizi” trebuie demontate sau chiar distruse, deoarece ar putea fi ofensatoare pentru populația britanică, tot mai multiculturală. În locul statuilor proscrise ar urma să fie ridicate Memorialuri ale Diversității, informează presa britanică. Directivele autorităților galeze, care urmează să fie finalizate peste o lună, susțin că statuile creează „percepția că realizările pe care societatea le consideră remarcabile sunt cele ale bărbaților albi puternici, mai vârstnici și valizi”. Prin urmare, adaugă autoritățile, astfel de statui pot fi „ofensatoare pentru oamenii de astăzi, care le privesc într-o lumină diferită”, inclusiv ca „agresori care au cucerit popoare pentru a extinde Imperiul Britanic”.
Mi-am șters ochelarii de câteva ori, am crezut că e o glumă, dar nu era. Printre statuile aflate în pericol se numără, de exemplu, cele ale amiralului Nelson sau generalului Arthur Wellesley, care au intrat în istorie prin victoriile lor împotriva lui Napoleon, iar jurnalistul care a redactat știrea distopică de mai sus mai scrie că „interesant este că amiralul Nelson riscă să fie dărâmat, deși el și-a pierdut un braț și un ochi în numeroasele lupte pe care le-a purtat. Deci nu se poate spune că era valid”.
Și iată, nu e o glumă, ghidul la care lucrează guvernul de la Cardiff îndeamnă autoritățile locale și instituțiile culturale să „treacă la acțiune” pentru a restabili „realitatea istorică”. El oferă soluții „practice și ingenioase” pentru descotorosirea de statuile incomode: acestea pot fi „puse discret în cutii sau acoperite în mod creativ cu noi opere de artă”. Potrivit documentului, nu trebuie să scape nerevizuite nici numele de străzi sau de clădiri publice. Curentul de distrugere a statuilor s-a extins în Marea Britanie din SUA, în vara anului 2020, odată cu protestele Black Lives Matter. Să ne amintim, deci, de romanul 1984. Vremurile pe care le trăim sunt tot mai orwelliene. „Toate documentele istorice au fost distruse sau falsificate, toate cărțile au fost rescrise, toate tablourile au fost repictate, toate statuile și clădirile au fost rebotezate, toate datele au fost modificate.”
Tocmai așa, toate cuvintele mele se scurg spre podea, se lovesc de colțurile camerei, se sparg în bucăți și lumea miroase a rahat. Alb, bătrân și valid…
Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache
A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.