Marea Moschee din Constanţa (31 mai 1913)

203
Moscheea_Carol_I,_Constanta

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Cu 110 ani în urmă, în 31 mai 1913 marea Moschee din Constanţa, cunoscută şi ca Moscheea Carol I, a fost inaugurată în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Moschea, proiectată de arhitectul Victor Ştefănescu, ajutat la construcţia cupolei şi a minaretului de inginerul şi inventatorul Gogu Constantinescu, a fost prima construcţie din beton armat din România; îmbinarea stilului egipteano-bizantin cu inserţii arhitecturale româneşti a făcut din acest edificiu un unicat arhitectonic.

Victor Ștefănescu, cunoscut și ca Victor G. Stephănescu, arhitect român, adept al stilului neoromânesc, care a proiectat o serie numeroasă de edificii în diferite orașe din România în
prima jumătate a secolului al XX-lea. Fiul compozitorului George Stephănescu, figură marcantă a muzicii românești și întemeietorul Operei Române. A urmat studiile de arhitectură la Paris, de unde s-a întors la București în 1901.

A fost arhitect șef al expoziției jubiliare din 1906, participând la amenajarea Parcului Carol I
din București. Arhitectul Victor G. Ștefănescu a fost însărcinat cu controlul tehnic și administrativ al lucrărilor la Arcul de Triumf din București, care au început în aprilie 1935 și
au durat un an și jumătate. A proiectat Cazinoul din Mamaia, inaugurat în 1935 de Regele Carol al II-lea, și clădirea Muzeului „Ion Jalea” din Constanţa etc.

Arhiva rubricii Filă de calendar

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.