Marea Moschee din Constanţa (31 mai 1913)

241
Moscheea_Carol_I,_Constanta

fila-de-calendar-rubrica-leviathan.ro_Cu 111 ani în urmă, în 31 mai 1913 marea Moschee din Constanţa, cunoscută şi ca Moscheea Carol I, a fost inaugurată în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Moschea, proiectată de arhitectul Victor Ştefănescu, ajutat la construcţia cupolei şi a minaretului de inginerul şi inventatorul Gogu Constantinescu, a fost prima construcţie din beton armat din România; îmbinarea stilului egipteano-bizantin cu inserţii arhitecturale româneşti a făcut din acest edificiu un unicat arhitectonic.

Victor Ștefănescu, cunoscut și ca Victor G. Stephănescu, arhitect român, adept al stilului neoromânesc, care a proiectat o serie numeroasă de edificii în diferite orașe din România în
prima jumătate a secolului al XX-lea. Fiul compozitorului George Stephănescu, figură marcantă a muzicii românești și întemeietorul Operei Române. A urmat studiile de arhitectură la Paris, de unde s-a întors la București în 1901.

A fost arhitect șef al expoziției jubiliare din 1906, participând la amenajarea Parcului Carol I
din București. Arhitectul Victor G. Ștefănescu a fost însărcinat cu controlul tehnic și administrativ al lucrărilor la Arcul de Triumf din București, care au început în aprilie 1935 și
au durat un an și jumătate. A proiectat Cazinoul din Mamaia, inaugurat în 1935 de Regele Carol al II-lea, și clădirea Muzeului „Ion Jalea” din Constanţa etc.

Arhiva rubricii Filă de calendar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.