Montrealul este cunoscut și ca orașul iernii, cu minime între -35 și -40 grade Celsius și acumulări de peste 2,5 metri de zăpadă pe an, asociate foarte adesea cu vânturi arctice și furtuni de zăpadă.
Astăzi Montrealul este tot atât de bine cunoscut ca fiind orașul cu una dintre rețelele subterane pietonale protejate cele mai întinse din lume: Montrealul subteran.
Datorită orașului subteran, Montrealul a reușit să-și extindă în cele 12 luni ale anului activitățile comerciale și socio-culturale din centrul orașului. Fără orașul subteran, iarna, perturbările de trafic ar fi fost dese, iar animația tipică arterelor comerciale ar fi fost mult mai limitată.
Orașul subteran este dens construit, dar spre deosebire de majoritatea marilor orașe nord-americane, este multifuncțional, foarte animat ziua și noaptea și în consecință mult mai securizat. Tradiționalelor blocuri zgârie-nori, unde se află birourile, li se adaugă mari magazine, galerii comerciale, locuințe, universități și spitale. Liniile de metrou, de trenuri și de autobuze converg spre orașul subteran, cu propriile lor aglomerări care se adaugă aglomerației tipice străzilor și piețelor publice.
Acest teritoriu de aproape 12 kilometri pătrați, se află situat între Mount Royal, la nord și fluviul Saint-Laurent, la sud. Principalele axe rutiere și cele trei linii de metrou sunt orientate de la estul spre vestul insulei, condiționând astfel orientarea coridoarelor pietonale de la nord la sud.
Într-adevăr, din fiecare stație de metrou aparținând celor două linii de metrou (verde și portocalie) se desfășoară cei 30 kilometri de culoare, piețe interioare și mari magazine, „mall-uri comerciale” din acest oraș subteran, aflat sub centrul orașului Montreal. Această rețea de coridoare prin care circulă 500 000 persoane zilnic, este de fapt formată din 60 de complexe imobiliare racordate între ele. Împreună, aceste complexe imobiliare reprezintă o suprafață de peste 3,6 milioane de metri pătrați, adică 80 % din spațiile de birouri și 35 % din toate spațiile comerciale din centrul de afaceri.
Acest mod de utilizare al subsolului unui oraș nu e unic în lume. Însă orașul subteran Montreal are o caracteristică proprie: orașul se bazează pe prezența unui metrou în totalitate subteran. Acestui metrou în întregime subteran, a fost mai avantajos să i se grefeze culoare subterane căci ele permiteau să se lege direct subsolurile edificiilor cu birouri fără schimbări majore de nivel.
Anul trecut s-a inaugurat si o porțiune a (REM-ului) – Réseau Express Métropolitain – un nou mod de transport, un fel de metrou ușor de suprafață. Acesta va avea în final 26 de stații și va străbate regiunea marelui Montreal pe 67 km – pentru comparație, rețeaua actuală de metrou reprezintă 71 km.
Montreal, Canada