„Nino Nino şi Brăila” – a patra ediţie de ştiri

99

logo zambetul uneste articoleAceastă ediţie a fost una importantă din punct de vedere civic, pentru că temele abordate de grupul de copii sunt foarte importante pentru brăileni, iar copiii-reporteri şi-au însuşit metode noi de comunicare în legătură cu viaţa culturală din Brăila.

Mai exact, printr-un scenariu bine pus la punct, micii reporteri au vizitat două cunoscute instituţii brăilene de larg interes: Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila şi Cenaclul literar-artistic „Casa Speranţei” de la Casa de Ajutor Reciproc pentru Pensionari „Ana Aslan” Brăila.logo bibl jud braila

Aceste obiective culturale nu au fost alese întâmplător. În urma experienţei câștigate cu celelalte reportaje, grupul de copii „Nino Nino” a înţeles că brăilenii nu prea ştiu unde este situată biblioteca oraşului lor, iar despre cenaclul ,,Casa Speranţiei” nici nu au auzit, cu toate că mulţi pensionari merg zilnic la CAR şi primesc gratuit revista trimestrială a cenaclului.

Filmările au durat aproape două luni şi nu a fost deloc uşor. Teoretic, conform scenariului, copiii coordonaţi de Lică Barbu au fost învățați să respecte desfășurătorul prevăzut în reportajul lor.

Teoretic. Practic, a fost greu de realizat. Copiii au tendinţa să-şi găsească de joacă, sunt neatenţi la manipularea microfonului, crezând că acesta este doar de decor, intră şi ies din cadru fără explicaţii şi vorbesc neîntrebaţi, în timp ce unul dintre ei este filmat, prezentând un eveniment.

S-au ivit probleme de dicţie şi de atitudine și nu a fost posibil să se evite repetarea filmării aceluiaşi cadru.

Lică Barbu a înţeles, zâmbind la fiecare năzbâtie a lor. Pentru ei, această activitate, este o joacă. O joacă educativă, evident.

Peste ani, copiii de la „Nino Nino” îşi vor aminti cu nostalgie de aceste clipe şi cu certitudine îşi vor aduce aminte şi de ceea ce au învăţat în aceste reportaje în care au descoperit locuri noi, oameni deosebiţi şi au primit sfaturi utile.

Nu e uşor să se filmeze cu mijloace tehnice rudimentare. Cu un simplu telefon, şi acesta cu caracteristici tehnice depăşite, nu se poate realiza o calitate superioară a reportajelor.

„Nu-i nimic. Contează mesajul pe care copiii îl transmit de fiecare dată brăilenilor despre oraşul lor, aşa, în joacă, așa cum ştiu ei mai bine”, a justificat Lică Barbu această inedită activitate, posibil unică în România.

„Importantă este inițiativa demnă de tot respectul și de toată lauda! Brăilenii și nu numai ei pot afla multe despre serviciile dar și despre activitățile de care se pot bucura. Mesajele noastre, cu ajutorul dv. și al copiilor, merg către comunitate, ceea ce este foarte important!”, a completat doamna Valentina Chiriac, şef-birou la Secţia de Împrumut pentru Adulţi, în timpul filmărilor de la Biblioteca Judeţeană.

Reportajul este prezentat într-un videoclip de 40 de minute, cel mai lung dintre toate videoclipurile realizate la ediţiile de până acum. Cu îndreptăţită mândrie, putem spune că merită vizionat.

De aceea, vă invităm să urmăriți şi să admirați ceea ce este de admirat sau, de ce nu, să criticaţi ceea ce este neimportant şi incorect.

Mulţumim mult Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” Brăila şi Cenaclului „Casa Speranţei” pentru ajutor şi înţelegere, cât şi pentru „delicioasa” găzduire din timpul filmărilor.

Brăileni, micii reporteri continuă călătoria jurnalistică şi vă vor prezenta în continuare imagini din și despre oraşul dumneavoastră, cu bune şi cu rele.

Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește

Pagina Zâmbetul unește

Pagina de facebook a proiectului

Volumul „Nino Nino” și poveștile copilăriei, Editura Leviathan, 2021, click aici.

Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii de Lică Barbu, Editura Leviathan, click aici.

zambetul uneste

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.