
Din motive de organizare, data stelară de 15 august 2019 s-a decalat un pic pentru 20 august 2019, fără ca ”steluţele” de la grupul artistic ”Nino Nino” să-şi schimbe traiectoria. Nu e o minune astronomică, e doar dorul, mereu aprins, al copiilor pentru artă şi cultură.
Chiar şi soarele zâmbea când pe uşa Bibliotecii Judeţene ”Panai Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă a intrat fetiţa Miruna-Gabriela Matei cu o frunzuliţă de stejar în mână dăruind-o cu drag lui Lică Barbu cu recomandarea de a o păstra în ierbarul recunoştinţei ca pe o amintire nemuritoare.
Surprizele nu s-au oprit aici şi Lică Barbu primeşte un frumos suvenir de la fetiţa Marina-Christine Zaharia din tabăra de copii de la Sinaia, de unde recent a sosit. Emoţionant, iar o îmbrăţişare se impunea însoţită firesc şi de un pupic prietenesc.
Bucuria revederii la această întâlnire a fost culminantă atunci când Lică Barbu a anunţat aniversarea fetiţei Erika-Anamaria Ciocîrlan care împlinea 8 ani chiar în această zi stelară.

Clopoţeii din glasul copiilor au cântat un ”Mulţi ani trăiască!” de s-au emoţionat şi păsărelele care spionau pe la geam. Lică Barbu a felicitat-o din partea Asociaţei Culturale Leviathan urându-i viaţă lungă la ”Nino Nino” şi multe împliniri ale dorinţelor către succes.
A plouat cu bombonele de ciocolată şi suc răcoritor. Nu vă mai spun de pupăciuni de felicitare şi joacă cât cuprinde.
Dar distracţia e distracţie, joaca e joacă, iar munca e muncă. Fără discuţie. Mă rog, la ”Nino Nino” tot aia e şi s-a trecut la repetiţia unui moment de colaj muzical. Deocamdată pe karaoke.
Cântăcioasele, Ema Popîrlan, Cristina Dragomir, Briana Băjenaru şi Marina-Christine Zaharia, ne-au surprins plăcut într-o competiţie artistică pentru a ne demonstra care cântă mai frumos. Cam toate. Grea alegere pentru Lică Barbu de a stabili care va interpreta una din melodii. Dar nu-i o problemă pentru că lista de melodii e destul mare.
A urmat un mic test pentru spirit de observaţie în care s-a înţeles că privirea trebuie să prindă orice detaliu în raza vizuală. Chiar şi pe stradă, o floare, un fluturaş, un nor rebel pe cer, o piatră singuratică, un pisic hoinar, orice trebuie să atragă atenţia memoriei vizuale.
A doua zi, pe 21 august 2019, s-a continuat repetiţia la colajul muzical cu mai multă seriozitate constatându-se că unii copii preferă melodii mai la modă, nu cele alese deja, simple şi de efect, de altfel şi montate pe videoclip în stil karaoke. Se impune o schimbare a listei de melodii, dar nu asta părea nemulţumirea. Acomodarea cu ritmul melodiilor, o dată cu mişcarea coregrafică, este o problemă pentru unii dintre copii. Aşa că oricare alte melodii s-ar schimba în colajul muzical, tot la dificultatea de interpretare se va ajunge.
Apoi, s-au exprimat unele păreri că ar fi mai bine să se lucreze la scenete de teatru sau momente de pantomimă. Nu e o idee de neluat în seamă şi sunt pregătite câteva scenarii, dar mulţi dintre copii nu se întreabă dacă pot stăpâni aceste genuri artistice. La testele, pe care Lică Barbu le-a impus pe la începutul activităţii artistice a grupului ”Nino Nino”, doar trei copii au excelat. Pentru a avea rezultate bune la aceste genuri artistice este drum lung şi multă muncă. Şi nu oricine şi oricum poate izbândi.
Aşa cum am mai precizat, grupul artistic ”Nino Nino” este încă în faza de preselecţie şi după cum decurge munca artistică, se pare că din cei peste 20 de copii înscrişi vor rămâne cel mult 10 membri, bineînţeles, cu invitaţia de a se înscrie oricând şi alţi copii.
Selecţia talentelor vine de la sine. Lică Barbu nu a invitat pe nimeni să plece din grup. Fiecare copil are ceva frumos în el şi asta nu se trece cu vederea. Doar că unii din ei sunt convinşi că nu pot menţine ritmul activităţii artistice sau nu au talent şi părăsesc grupul. Dacă se răzgândesc, poarta la ”Nino Nino” este mereu deschisă cu recomandarea de a înţelege că arta nu se face decât cu multă responsabilitate, cu multă muncă şi răbdare, dar mai ales cu talent înnăscut.
Activitatea a continuat cu o întrebare firească: ”Ce e iubirea?” Copiii au fost filmaţi când au dat răspunsuri şi după cum veţi vedea în videoclipul de mai jos unele răspunsuri sunt surprinzător de profunde. Nu toate scenele filmate au fost decupate în videoclip, deoarece nu toţi copiii au înţeles sensul întrebării sau nu aveau răspunsuri, ceea ce, şi trebuie să subliniem acest fapt, ne face să înţelegem că sunt încă mulţi copii care nu primesc întru totul de la factorii educaţionali dragul de oameni, dragul de natură şi viaţă, pasiunea de a cunoaşte. Şi totul începe foarte simplu invitând copiii la bibliotecă, dirijându-i către carte şi nu dăruindu-le cadou un telefon performant. Este o constatare a realităţii de azi. De aceea proiectul ”Zâmbetul uneşte”, prin arta scenică, doreşte să orienteze copiii către simplitate, către cunoaştere şi adevăratele valori.
Cu acest gând, Lică Barbu a încheiat activitatea din această săptămână cu copiii, convins fiind că nu e simplu şi uşor, dar încrezător că, dacă există responsabilitate, succesul va veni cu certitudine. Chiar dacă ar fi s-o o ia de la început.
Cu zâmbetul partener, Brăila a mai oftat un pic.
Vezi arhiva Proiect Zâmbetul unește
Pagina de facebook a proiectului.
Vezi și: arhiva rubricii Lumea lui Licuță de Lică Barbu