Nou pe afișul Teatrului „Stela Popescu” din București – cronică de Madeleine Karacașian

307
poster-Hedwig teatrul stela popescu

cronica de teatru logo leviathanIată premiera unui spectacol modern – mai exact antrenantul  Hedwig and the Angry Inch, un musical-rock, publicat în 1998, iar ulterior, în urma imensului succes dobândit în SUA și în lume, ecranizat în 2001. Acest spectacol a fost scris de John Cameron Mitchell, pe muzica și versurile lui Stephen Trask.

Este povestea adolescentului Hedwig (născut Hansel), fiul unei mame din Berlinul de Est al  anilor ’80 ai secolulului trecut, care, în ciuda restricțiilor, se îndrăgostește de muzica americană, aceasta umplându-i singurătatea din suflet, simțind că-i lipsește cealaltă jumătate, în căutarea dragostei. Dat afară de la studii pentru lecturi interzise, Hansel întâlnește un soldat american, din zona de pază, între ei țesându-se o relație romantică. Crezând că Hansel este fată, americanul Luther Robinson vrea s-o ia de nevastă. Dar ca să facă asta, mama lui Hansel îl forțează să facă o operație, pentru schimbarea de sex. O operație eșuată…

După ce ajunge în SUA, „noua” Hedwig este părăsită de Luther, face diverse munci și scrie cântece. Începe o nouă relație cu un anume Tommy, compunând împreună. Și povestea merge mai departe. Dar, în curând se vor despărți, după ce Tommy Gnosis ajunge idolul publicului. Ignorată astfel, Hedwig își alcătuiește propria trupă, „The Angry Inch”  și merge pe urmele turneului național al vedetei.

Vine însă momentul când Hedwig își dă seama că e timpul să meargă pe propriul său drum, chiar și singură. Hedwig trebuie să se împace cu propria existență.

Maestrul Răzvan Mazilu, cel ce asigură regia, coregrafia și costumele acestui spectacol-rock electrizant, și-a dorit un „spectacol-concert, strigăt disperat de iubire al ființei umane”. Într-adevăr, povestea  „luminează umbrele, dă proscrișilor șansa demnității și, răsturnând convenția, ne provoacă să ne privim în oglindă: Hedwig suntem noi”. Astfel, mai există o speranță, dacă mai credem în divinitate.

Interpretul rolului titular – Tudor Cucu Dumitrescu, un tânăr de nici 26 de ani, reușește să devină vedeta incontestabilă a acestui spectacol plin de ritm, etalându-și cu dezinvoltură talentul de actor, cântăreț și dansator timp de 90 de minute non-stop pe scenă, reușind să redea toate stările prin care trece personajul său complex – entuziast, răzvrătit și, în cele din urmă, resemnat. El reușește să-i antreneze și pe ceilalți colegi de scenă, într-o perpetuă vervă – în rolul Itzak, cu propria sa poveste, Ana Maria Ivan (în seara premierei din 7 iunie), Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal) și cei patru instrumentiști ai trupei „The Angry Inch”. Așadar, o echipă restrânsă, dar foarte convingător implicată în evoluția spectacolului, într-un spațiu restrâns, dar elocvent, creat de Adriana Grand, specific genului, cu muzica ce domină întreaga atmosferă.

Un spectacol de vizionat, de calitate, care abordează cu luciditate, fără complexe, probleme existente în societatea contemporană, spre plăcerea publicului din sala „Olga Tudorache” a Teatrului „Metropolis”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.