Orașul București s-a schimbat dramatic în anii 1980, străzi întregi au fost demolate prin proiectele de ”sistematizare” ale regimului comunist. La insistențele elitei intelectuale din București și din diaspora din acea vreme, s-a obținut implicarea UNESCO, salvându-se astfel unele clădiri de valoare istorică, inclusiv câteva biserici ortodoxe. Planurile de salvare au implicat însă ridicarea acestora pe șine și mutarea lor, uneori la doar câțiva metri de așezarea lor originală, unde urmau a fi ascunse în spatele unei perdele de noi clădiri socialiste, astfel încât să nu mai fie vizibile din stradă.
Seria fotografică ”Mobile Churches” a artistului Anton Roland Laub reprezintă o explorare vizuală și documentară a acestui capitol deosebit de dramatic din istoria recentă a României şi a fost prezentată, sub forma unui album fotografic şi nominalizată la festivalurile de fotografie ”Les Rencontres de la Photographie” din Arles şi ”Unseen” din Amsterdam.
Albumul ”Mobile Churches” a apărut în ediție trilingvă: franceză, germană şi engleză la Editura Kehrer Verlag, cu susţinerea Institutului Cultural Român din Berlin și poate fi comandat aici. https://www.kehrerverlag.com/en/anton-roland-laub-mobile-churches