„O făcurăm și p-asta!” de Ionuț Cristache

264
speranta de viata (1)

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roAm scris cândva, cu îngândurată resemnare, despre plecare… Spuneam atunci că, de la o vreme, încurcat în gânduri și în priviri, am asociat istoria care s-a prăvălit peste noi cu o imagine veche, dintr-un muzeu pe care nu știu acum să-l mai numesc. Îmi aminteam doar tabloul acela îngust, atârnat în marginea încăperii întunecate, cu o canapea mică așezată sub el. Și, da, țin minte numai că se numea Plecarea. Poate că se întorc toate către plecarea din noi, din acest prezent virusat de însingurarea tăcută a străzilor, de chipurile anonime ale celor care se strecoară prin ploaia măruntă de februarie. În tabloul acela era o coloana de soldați pictați din spate, mergeau într-o noapte anonimă, era puțină culoare, era un drum către asfințit, o simplitate apăsătoare și poate că înțelegeți de ce l-am lipit cumva de vremurile pe care le trăim.

Și ce citesc acum? Despre calculatorul AI recent dezvoltat, care poate prezice cu o precizie înfricoșătoare momentul în care o persoană va muri. Ne-o luați și p-asta? „Folosim tehnologia din spatele lui Chat GPT pentru a analiza viețile umane, reprezentând fiecare persoană ca secvență a evenimentelor care au loc în viața acesteia”, a spus Sune Lehmann, autorul principal al studiului din decembrie 2023, într-un interviu pentru ”The Post”. Se introduce un algoritm cunoscut sub numele de „life2vec”, care folosește anumite detalii din viața unei persoane (inclusiv venitul, profesia, locuința și istoricul de sănătate) pentru a determina speranța de viață cu o corectitudine de 78%.

Ascultați: „Folosim faptul că, într-un anumit sens, viețile umane împărtășesc o similaritate cu limbajulși „la fel cum cuvintele urmează unul pe celălalt în propoziții, evenimentele se succed în viețile umane”. Așadar, life2vec poate calcula rezultatele vieții unui om, examinând îndeaproape trecutul lui. Se construiesc reprezentări la nivel de secvență ale traiectoriilor individuale ale vieții umane, care detaliază modul în care fiecare persoană se mișcă în timp. „Putem observa cum evoluează viețile individuale în funcție de diverse tipuri de evenimente”, ni se mai spune. Folosind informațiile furnizate, life2vec a prezis aproape perfect cine a murit până în 2020 în mai mult de trei sferturi din cazuri.

Bine, ei mai spun și că „predicțiile nu sunt folosite pentru nimic” și că scopul life2vec este să înțeleagă ce este posibil și ce nu este posibil să prezici. Cum scriam mai sus, o făcurăm și p-asta!

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.