„O veste pentru viitorul nu foarte îndepărtat…” de Ionuț Cristache

247
tableta inteligenta artificiala nemurire (1)

in marginea filosofiei rubrica leviathan.roDa, am astăzi să vă dau o veste apăsătoare! Sunt mari șanse ca guvernanții noștri să devină eterni, nemuritori, înfipți adânc în noroaiele patriei.

Un expert american, care a făcut 115 previziuni corecte despre viitor, anunță că anul în care nemurirea umană va fi realizată este 2030. Deci, nemurirea ar putea fi descoperită de știință și tehnologie și am citit că informaticianul, inovatorul și futurologul american Ray Kurzweil are un istoric remarcabil, ieșit din comun, de a face predicții despre viitor, el ar fi prevăzut corect, în 1990, că un computer va învinge campionii mondiali la șah până în anul 2000, iar acum a prevăzut anul… nemuririi, cum vă spuneam. El susține că, dintre cele 147 de predicții pe care le-a făcut în 1990, cu privire la anii care au precedat 2010, 115 s-au dovedit a fi „în întregime corecte”, în timp ce alte 12 au fost, în esență, corecte și doar 3 au fost complet greșite.

Și mai spune așa: „2029 este data consecventă pe care am prezis-o pentru când o inteligență artificială va trece un test Turing valid și, prin urmare, va atinge niveluri umane de inteligență.” Apoi a adăugat: „Am stabilit data de 2045 pentru «singularitate», care este momentul în care noi ne vom multiplica inteligența eficientă de un miliard de ori prin fuziunea cu inteligența pe care am creat-o.

Dar, să revenim la nemurire, ne apasă tare! El spune că, până în anul 2030, vom putea „avansa speranța de viață umană” cu „mai mult de un an în fiecare an”. O parte din aceasta – progresul în sine către singularitate, 15 ani mai târziu – va vedea nanoboții curgând prin fluxul nostru sanguin, făcând reparații și conectându-ne creierul la cloud. Când se va întâmpla acest lucru, vom putea trimite videoclipuri (sau e-mailuri, dacă doriți să vă gândiți la aspectele mai plictisitoare ale unui cyborg nenorocit) direct din creierul nostru, dar și să ne facem copii de rezervă. Pentru Kurzweil, singularitatea nu este ceva de temut, ci ceva care îi va îmbunătăți pe oameni, făcându-ne, în cele din urmă, „asemenea lui Dumnezeu”.

„Vom fi mai amuzanți. Vom fi mai sexy. Vom fi mai buni în exprimarea sentimentelor de iubire…”, a spus el încă din 2015. „Dacă vreau să accesez 10.000 de computere timp de două secunde, pot face asta fără fir”, a explicat el, „și [puterea mea de calcul] se înmulțește în cloud de zece mii de ori. Asta vom face cu neocortexul nostru”… Și nu vă mai plictisesc cu povestea „nanoboților” lui, doar vă invit să vă imaginați cum, prin 2050, pe la prânz, pe ecranul televizorului ultra-plat vom vedea aceleași figuri, la guvern, la parlament, prin Dealul Cotrocenilor etc.

Doamne ferește!

Arhiva rubricii În marginea filosofiei de Ionuț Cristache 

A doua față, roman de Ionuț Cristache la Editura Leviathan, 2022, ediție tipărită, click aici; ediție online, free download, click aici.

Pentru că noi credem în calitatea cititorilor noști, vă rugăm să comentați această însemnare...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.